Vad ska du äta egentligen??

Många har bett mig att göra ett kostschema för att optimera menscykeln. Det kommer ni inte få. Dels är jag personligen inte särskilt förtjust i matscheman/receptböcker, dels är jag väldigt medveten om att många som kommer till mig har en historia av ätstörningar i olika varianter. En exakt diet kan vara väldigt triggande och locka fram det värsta hos alla vi duktiga flickors självspäkande perfektionism, och hur viktigt det än är vad vi äter, så är jag av uppfattningen att rigida idéer kring mat är en anledning till ohälsa.

Men den främsta anledningen till att jag inte skapar något sådant “reglemente” är dock att jag inte tror att en kosthållning funkar för alla, varken genetiskt eller praktiskt.

Vad du bör äta kommer i stor utsträckning påverkas av din geografiska placering, hur aktiv du är, din stress och andning, dina matvanor, din tarmflora, ditt DNA, etc. Med det sagt så finns det vissa saker du måste få i dig för att du ska kunna vara frisk i längden.

Med detta inlägg erbjuder jag min erfarenhet och kunskap om vilken näring vi behöver för att optimera vårt cykliska mående, och berättar om mina kliniska erfarenheter. Detta inlägg är skrivet med största respekt för individens egna val (du behöver inte göra ett dugg av vad jag säger), men också med professionella ögon som är vana att skärskåda och undersöka just menscykelhälsa i relation till kost.

Menscykeln är ett uttryck för din allmänhälsa, fertilitet och hormonbalans en direkt reflektion av din vitalitet. Grunden till hormonhälsa sitter i tarmen, i det bränsle och den näring du kan tillgodogöra dig. Tänk på din ägglossning som din årliga skörd. Hela året (menscykeln) centreras runt denna, och detta är också basen för din hormonella hälsa under dina reproduktiva år. En dålig eller utebliven ägglossning/skörd är ett uppenbart problem för ditt mående genom cykeln, du kan tänka på det som hormonell missväxt och svält. Du kan läsa mycket mer om menscykeln utifrån denna odlings-metafor i min första bok. Vad gäller exakt vilken näring just din mänskliga honplanta behöver för näring för att kunna blomma och föröka sig, läs detta blogginlägg och dess källor.

Om du vill höra mig prata om det hela istället, lyssna på när jag var med i Healthfulness-podden, 4health med Anna Sparre, Womensync samt hos Fanny & Ila. Om du läst allt i detta blogginlägg, lyssnat på poddarna och ändå vill ha mer, så finns det ett webinar på temat Kostmin Boon-sida, där jag gräver djupare och svarar på vanliga frågor på temat.

Vad möter jag?

Jag sitter hela dagarna och pratar med klienter om deras menscykler. Kartlägger dem i detalj, observerar förändringar över tid, och letar efter korrelationer med övriga symptom, diagnoser, medicinering, kost- och livsstilsomläggningar m.m. Jag läser av deras blodprover och hjälper dem förstå journaler från gynekologer och fertilitetsläkare.

Min utbildning är i endokrinologi, kvinnohälsa och funktionsmedicin, något jag nu sysslat med i 12 år. Med tiden har jag, i samråd med kollegor över hela världen, börjat se vissa övertydliga mönster.

För det första har många näringsbrister. Ja, även i Sverige. Ja, även folk som köper eko. Ibland t.o.m. allätare som tar kosttillskott! Allt går inte att tillgodogöra sig från ett piller och ingenting kan kompensera för stadigt intag av diverse ovärdiga livsmedel i kombination med stress, alkohol och koffein som spolar ur näringen. Dessutom äter folk i hög utsträckning grejer som de inte tål eller inte kan ta upp, t.ex. gluten, baljväxter eller diverse sojaprodukter, vilket då agerar som direkta antinutrienter för den som äter det, oavsett vilket näringsinnehåll den där bullen hade.

För det andra så är vanor hemskt svåra att bryta, även när folk vet att något särskilt som de äter gör dem sjuka. Det kan gälla komjölk, kaffe, gluten, läsk eller lösgodis; de allra flesta vet egentligen vad de inte mår bra av, men det krävs ofta att man verkligen når sin smärtgräns, t.ex. i form av fruktansvärd mensvärk eller ett par plågsamma missfall, innan man ändrar sina vanor. Många kommer till mig övertygade om att de äter helt rätt, men har inte ännu gjort kopplingen mellan deras mående/symptom och deras kost. Den fattar man först när man gör förändringen.

Men så kommer vi till den riktigt obekväma sanningen: uppskattningsvis 80% av de jag träffar i min egen praktik är eller har varit vegetarianer eller veganer i mer än ett år när deras problem börjar märkas. Av dessa personer är de som mår överväldigande sämst de som varit veganer i flera år, och vissa månader känns det som att jag bara ser vegan, efter vegan, efter vegan. Symptomen är allt från PMS, PCO/S, mensvärk och eviga blödningar, spottings, låg sexlust, infertilitet och misslyckade IVFer, upprepade missfall, acne, svåra blödningar med järnbrist eller helt utebliven mens. Om du vill läsa folks erfarenheter av detta, gå till min instagram @vulverinekoos, under höjdpunkten Kost, så kan du läsa mängder av vittnesmål från ex-veganer. Efter den generella kostlistan härunder fortsätter inlägget apropå just vegetarianism.

Eftersom jag i mitt arbete ständigt ser hemska menscykler bli trevliga med hjälp av bland annat kostomläggningar så anser jag inte att menscykelrelaterade problem har med kvinnokroppen att göra, utan är fullt påverkbara och inte ”normala”. Självklart finns det också andra anledningar till de här problemen utöver kosten, men den är helt central.

Vad behöver kroppen för att etablera och bibehålla en frisk menscykel?

Du måste ha en budget för att genomföra eventet ägglossning. Detta är menscykelns viktigaste del, och för detta behöver du cellenergi. Det innebär god sköldkörtelfunktion, något enormt många av oss har problem med och som du kan stötta på olika sätt.

Alla dina könshormoner bygger på mättat fett, dvs kolesterol. Detta får du, utöver från din egen lever, bara från animaliskt fett. Ingen kost är så kolesterolfattig som den veganska. Många vill här påpeka att kroppen själv kan tillverka kolesterol, men det är en ansträngning som är avhängig övrig hälsa. Din kropp blir faktiskt väldigt glad om den får det där kolesterolet på sked. Kolesterolbrist är också länkat till depression. Vi vet att kolesterolnivåerna är avsevärt lägre hos veganer och de som äter en raw food-diet, och det kan framställas som positivt utifrån myten att kolesterol per se är dåligt för oss, men har forskningen tittat på vad det innebär för kvinnohälsa?

Du behöver komma upp i en hög nivå av könshormon, specifikt östradiol för att kunna driva igenom ägglossning med god follikelutveckling och därefter robust gulkropp (vet du inte vad jag pratar om nu, lyssna här). Utan en bra follikel och lyckad ägglossning, får du en klen gulkropp som producerar otillräckligt progesteron. Svajande eller undermåliga progesteronnivåer orsakar bl.a. PMS, spottings, infertilitet m.m. Östrogenbrist är också en verklighet för många av mina klienter.

Du behöver t.ex. D-vitamin (och alla de andra fettlösliga vitaminerna) för att din follikelutveckling och hormonproduktion ska gå vägen. Fiskleverolja är bra vad gäller detta, och en algolja kan tyvärr inte ersätta allt dess innehåll. Selen och zink hjälper också till, det finns lättillgängligt i skaldjur medan zink och selen i nötter och frön inte är särskilt lätt att tillgodogöra sig. Hela B-komplexet (alla b-vitaminer), järn och allehanda är också i allra högsta grad inblandat i vår hormonhälsa, samt jod som vi har brist på i jordarna här.

Vikten av tillräckligt, fullvärdigt protein går inte heller att överdriva. Du behöver tillräckligt med protein för allt, inte minst din menscykel. Protein är ditt byggmaterial. Detta är ett stort problem för veganer, vars proteinkällor behövs i stora mängder eftersom de inte är lika bra som kött, och dessutom är problematiska livsmedel i sig (jag pratar alltså om soja, gluten m.m.). Om du vill läsa och höra mer om proteinkällor, hur mycket vi behöver och hur du får tillräckligt, gå hit.

Jag är av uppfattningen att kvinnor faktiskt behöver lite kolhydrater för att kroppen ska känna sig trygg nog för att möjliggöra reproduktion. Jag har sett kvinnor både få tillbaka och bli av med sin cykel på keto- eller karnivordieter, paleo och AIP, men jag har sett ännu fler bli av med den för att de helt enkelt äter mindre än vad de i sin situation behöver.

Nerkokade kostråd

Detta är min lista över vad jag som hormonhälsorådgivare finner hjälper för att ha en fungerande menscykel, utan en uppsjö av jobbiga symptom vad gäller humör och blödningar. Målet är att känna sig frisk och energisk samt uppnå graviditet om så önskas. Jag har satt ihop den utifrån min erfarenhet och tillgänglig forskning, men hade jag suttit i personligt möte med en klient så hade de förstås anpassats efter individens situation, konstitution och önskemål.

Jag är helt medveten om att många kommer tycka denna lista är frustrerande ospecifik; vill du ha recept, tabeller och gram så kontaktar du en funktionsmedicinskt tränad näringsterapeut! Håller du inte med mig eller av personliga skäl inte kan eller vill följa denna lista, så är det absolut ingen som tvingar dig! Att skriva ut detta betyder inte heller automatiskt att du är dömd till sjukdom och sterilitet om du inte följer den till punkt och pricka. Here goes:

  • Ät mycket grönsaker och tänk på att tillaga/förbereda dem så att du kan tillgodogöra dig näringen. Titta på hur gamla kulturer fermenterar och tillagar vegetabilier och lär dig av dem.
  • Minimera baljväxter om de inte är väldigt långkokta.
  • Ät kött, fisk och skaldjur av god kvalitet dagligen. Ju mer näringsrika delar (gärna organ), desto bättre. Gräsbetat, lokalt ekokött i måttliga mängder är hälsosamt.
  • Benmärgsbuljong är helt enkelt superbt.
  • Var inte rädd för animaliskt, mättat fett!
  • Undvik upphettade eller processade vegetabiliska fetter, d.v.s. stek ej i varmpressad solrosolja, undvik allting friterat och ät inte margarin.
  • Njut gärna av färska (kallpressade) vegetabiliska oljor med måtta.
  • Om du tål komjölk, ät gärna ekologiska feta mjölkprodukter, allra helst ohomogeniserade, med måtta.
  • Uteslut soja och gluten, eller annat som du själv märker att du inte tål. Om du är osäker, kör elimination och provokation med enstaka livsmedel för att märka vad som händer när din kropp får en paus från dem.
  • Håll nere på kolhydrater, men uteslut dem inte helt.
  • Ät tillräckliga mängder! Gör en inventering av hur mycket fullvärdigt protein etc som du faktiskt får i dig under en dag.
  • Om du är biologisk kvinna: fasta är i de allra flesta fall inte din vän. Dock är det inte särskilt bra att hålla på och äta nattetid heller, så att fasta över natten är rätt självklart.
  • Få i dig ordentligt med vätska, helst inte alltid iskall.
  • Undvik vitt raffinerat socker, glukos-fruktossirap och alla syntetiska sötningsmedel.
  • Ät gärna färsk frukt, men lev inte på fruktjuice.
  • Minimera alkohol.
  • Minimera koffein (och ja, en kaffe om dagen räcker för en negativ effekt).
  • Bannlys alla proteinpulver, shakes m.m.
  • Ät inte mitt i natten, då ska du och dina tarmar sova.
  • Sitt ner när du äter, och andas mellan tuggorna. Tugga ordentligt.
  • Kolla dina näringsvärden och lägg om din kost/komplettera med kosttillskott om du ligger under mitten av referensvärdena – efter att ha konsulterat med en kunnig praktiker.

Om ovanstående lista ger dig en enorm hälsostress, så vill jag föreslå följande strategier:

1. Kom ihåg att ingenting någonsin handlar om att vara perfekt eller följa alla regler; allt handlar om förståelse för vad du mår bäst av och hur du påverkas av olika saker. Det finns inget “lyckas”, bara ett oändligt lärande. Var rimlig med dig själv, du är inte övermänsklig.

2. Bryt ner det. Innan du gör någon våldsam koständring, undersök kärnan i dina problem. Vad tror du själv är centralt, och vad är rotorsaken till det? Vad kommer ge dig bäst resultat utan att du känner att du måste ändra allt? T.ex.: Om du känner att “du inte får äta någonting”, eliminera bara det du tror är den största boven. Om du t.ex. tycker att du äter bra men du samtidigt dricker en massa kaffe som kanske hämmar näringsupptaget, eliminera bara kaffet och ät som vanligt i övrigt. Om du t.ex. absolut inte kan tänka dig att lägga till några animalier, ta reda på vad du har störst brist på och ta det som kosttillskott ett tag. Alltså: testa EN grej i taget, och vänta på resultaten i 1-2 menscykler. Lova dig själv att hålla i just DEN grejen, men vara liberal med resten. Sen kan du ut- och omvärdera ifall det funkade eller inte, ifall du vill bli ännu striktare eller testa något helt annat.

3. Om du ska börja på en diet som du vet är restriktiv och det triggar en massa känslor och eventuella ätstörda beteenden hos dig: skriv upp allt du FÅR äta på sagd diet och sätt upp på kylen. Sätt dig eventuellt in i varför du kanske inte borde äta det som dieten säger att du ska undvika, men släpp det sen och fokusera på det som är tillåtet, gott, bra och funkar för dig.

4. Tänk på dig själv som ett litet barn. Om du sätter för starka förbud, kommer du att trotsa. Om du däremot förstår för- och nackdelar med något, så kan du kärleksfullt välja det din kropp vill ha, dag för dag. Hur ofta ska ditt barn få äta, och vilken näring vill du ge det?

Störningar

Inflammation förstör menscykler. Du kan inte hålla på och äta saker som du är intolerant/känslig mot, förstöra din tarmflora och förvänta dig bra cykler – oavsett vilken diet du följer. Saker som de flesta mår bra av att undvika är gluten, soja, vitt socker och margarin. Särskilt sojan har en negativ påvekran på sköldkörteln (goitrogen) och är direkt hormonstörande iom sin fytoöstrogena effekt. Saker som du kan testa att utesluta om du redan tagit bort ovanstående är alla baljväxter, nötter och mjölkprodukter.

Koffein är, för de allra flesta, en riktig cykelterrorist som inte bara kan orsaka problem i sig själv, men också påverka ditt näringsupptag. Om du äter en enbart plantbaserad så innebär det i sig svårigheter med biotillgängligheten av näring, vilket betyder att koffein kan vara förödande för din näringsstatus.

Och du, om du ska skippa gluten: ha nolltolerans i flera månader. Det hjälper inte att ”dra ner” på gluten om det är så att det irriterar dina tarmar, för påverkan av gluten är långdragen och smygig. Du behöver låta tarmarna vila helt om du ska märka någon skillnad.

Din egen kropp är också värd något

Vi är lärda att utstå en hel massa menstruella problem och dåligt mående, bara på basis av att vi har livmödrar. Problem som vi inte behöver ha, om vi inte vill. Att säga ”jag mår jättebra på min kost” och sen samtidigt ha grav PMS, svår mensvärk och problem att bli gravid går inte ihop.

Vi måste sluta normalisera symptom på ohälsa. Vi, specifikt kvinnor, är lärda att på olika sätt tukta kroppen istället för att nära den, men vi behöver tillåta oss själva att faktiskt känna in vad våra kroppar behöver, bortom ideologier. Det må vara ömsom raw food, ömsom rå lever. Behoven förändras. Men om det handlar om att rädda planeten tycker jag det vore gott ifall vi respekterade vårt eget inre klimat också, där menscykeln och fertiliteten utgör vädret.

Varför så många veganer?

För det första ska sägas att alla jag träffar inte är vego, men så många att jag är verkligen inte kan rekommendera att äta såhär. Många har varit det i perioder av sitt liv, och ibland såg de initialt en positiv förändring. De som äter mjölkprodukter och ägg står sig generellt längre och bättre än de som kör fullkomligt plantbaserat. Det är förstås viss skillnad mellan en sojakorv&pasta-vegan och någon som anstränger sig för att äta bra plantbaserat. Och förstås så finns det definitivt även mängder av sjuka köttätare med näringsbrister.

Män, som ju inte menstruerar, klarar sig bättre och längre som vegetarianer, men utöver kvinnors problem så har jag också observerat (fast där har jag inte lika stort underlag) ett tydligt mönster av låg sexlust, erektionsproblem, testosteronbrist och låg/dålig spermaproduktion hos män som varit långvariga vegetarianer – även detta har jag sett tydligt förbättras med återintroduktion av fisk, kött, smör m.m. Alltså svart på vitt, genom kraftigt ökande spermieantal.

Ibland får jag höra att det skulle vara så att överrepresentationen av personer som äter plantbaserat bland mitt klientel skulle bero på att vegos är mer hälsomedvetna. Tyvärr kan jag inte hålla med, eftersom jag många gånger är den första som pekar ut sambandet mellan deras mående och deras kost och alltför ofta ser att man helt missat att inkludera centrala näringsämnen i sin kosthållning. Detta argument för att omintetgöra ett tydligt mönster av ohälsa är lite som när folk försöker påpeka att kvinnor är mer deprimerade än män, men att de också oftare är vegetarianer, och att det bara är därför som det observerats depression oftare hos vegetarianer

Självklart är det dock så att de veganer som just nu mår väldigt bra ofta inte kommer till mig, så dem ser jag inte mycket av. På det sättet är ju mina erfarenheter troligen inte representativa för hela sanningen. De allra flesta jag träffar är dock ofta hängivna, kostintresserade personer som verkligen har gjort sitt bästa för att äta bra plantbaserat och ta kosttillskott. Jag menar alltså mjölksyrande, blötläggande, groddande, proteinpulveranvändande medvetet folk som enligt vego-kampanjerna borde ha de bästa av förutsättningar för att klara sig på denna kost. När jag träffar dem har de kommit till en punkt där deras mående, särskilt tydligt uttryckt genom deras menscykel, har blivit helt outhärdligt.

Långt innan de kommit dit har de ofta haft fantastiska upplevelser på vegankost. Det kan vara helt revolutionerande för hälsan, initialt. Så mycket utrensning, automatisk elimination av mjölkprodukter och massor med näring som man kanske inte fått i sig förut! Det ska inte hymlas med att man kan bli av med inflammationer, utslag och känna en enorm energiboost när man äter veganskt en period. Problemen kommer senare.

De allra vanligaste bristerna hos de som ätit enbart plantbaserat en längre tid är Järn, B12 (hela B-komplexet), D-vitamin och Zink – alla faktorer som är helt essentiella för att driva igenom en frisk menscykel! Saker som jag inte mäter men istället ser på övriga symptom eller via hormonnivåer är brist på fett/kolesterol, protein och diverse aminosyror. Med detta inte sagt att inte även allätare kan utveckla dessa brister, men förekomsten och hur allvarliga bristerna blir är väldigt mycket tydligare hos de som väljer bort kött.

En plantbaserad kost förändrar också tarmfloran, vilken i mångt och mycket är grunden till allt vad gäller näringsupptag. Vad exakt detta innebär är än så länge något oklart eftersom forskning på tarmflora är i sin linda, och självklart finns det även andra saker som leder till förändrad tarmflora, däribland en hel del läkemedel. Om du vill gå in djupare på vilka näringsbrister som en oundvikligen utvecklar av en enbart plantbaserad kost, se källorna nedan (och källorna i dem), eller lyssna på denna podcast.

Men jag mår så himla bra som vego!

En kan inledningsvis må väldigt mycket bättre som vegan. Hur länge det håller i sig är olika.

Går en från en dålig kost med få antioxidanter, innehållande saker som en inte klarar av t.ex. mjölkprodukter, så lär en initialt må mycket bättre när dessa elimineras och en massa gröna nyttigheter kommer in. Processade charkuterier är heller inte bra för någon. Det är bl.a. därför vissa stora, svepande studier visar på enorma hälsofördelar med vegetarisk kost, för om vi ska jämföra SAD (en “Standard American Diet”) med att äta en massa grönsaker så säger det sig själv att hälsan får ett rejält lyft.

Du kan se lindring i någon inflammatorisk sjukdom/situation du eventuellt haft, förbättra eksem och bakteriella obalanser. Många mår alltså till en början mycket bättre på någon typ av raw vegan-kost vilket förstås är positivt. Sköldkörteln kan plötsligt börja jobba hårdare, en går ofta ner i vikt, och tarmarna rensar snabbare p.g.a. allt fiber. Å andra sidan kan en med tiden utveckla diverse hälsoproblem till följd av näringsbristen som obönhörligt kommer.

Det kan alltså vara utmärkt att äta veganskt i perioder, som en detox för att komma tillrätta med vissa ohälsotillstånd. Min inställning till veganism är dock att det är en fasta. Du rensas ordentligt, det ger en kick. Men du kan inte fasta för alltid.

Min erfarenhet säger att ungefär 2-3 år efter att folk gått över till helt plantbaserat, ju mer hardcore vegan desto snabbare, så är bristsymptomen där i form av menscykelproblem, acne, smärtor, svaghet, m.m. Att många långvariga veganer i längden ofta får problem med sin hormonella hälsa består alltså i bristen på protein, på näringsbrist p.g.a. inget/litet intag av animalier med ett rikt näringsinnehåll, intag av plantor och frön som vi inte kan smälta/tillgodogöra oss näring ifrån samt till följd av ohållbara odlingsmetoder och utarmad/näringsfattig jord, för lite fettsyror OCH för att alla våra sexhormoner bygger på kolesterol som en alltså får mycket lite av med denna kosthållning. Min professionella invändning med fokus på just menscykelhälsan och fertiliteten är därför emot långvarigt TOTALT uteslutande av ALLA animalier.

Jag och mina kollegor ser enormt positiva resultat på hormonell hälsa och menscykelparametrar när kvinnor som blivit undernärda p.g.a. en enbart plantbaserad diet inför animaliskt protein och fett. Det kan vara en jobbig övergångsperiod att gå från lågt östrogen (vilket ofta är en konsekvens av denna kost) till att ha högre östrogen och tillräckligt högt progesteron att matcha det, men ofta ses omedelbara effekter på allt från sexlust till energi. Ofta kan det initialt kännas svårt rent känslomässigt, särskilt om de levt plantbaserat av etiska skäl, men de går ändå sällan tillbaka.

Men djuren då!?

Det är inte konstigt eller radikalt på något sätt att känna sympati för djuren, det är den initiala, normal-empatiska reaktionen hos alla människor när de inser att djur måste dö för att andra djur (som tex människan) ska äta dem. I andra länder inser folk det redan när de är barn och får se sin första slakt. Då får man också en helt annan respekt för livet som offrats än vad de flesta habituella köttätare har här.

I Sverige är dock vi så frånkopplade från naturen att vi intalar oss att vi kan undvika döden (utan att inse att detta oundvikligen tar ifrån livet) och därav har vi en mängd vuxna människor i västvärlden som aldrig kommer längre i sitt filosofisk-spirituella-politiska resonemang kring naturens kretslopp, utan liksom traumatiserade barn håller för ögon och öron, stänger av sitt förnuft, sin intuition, kroppskännedom och själva relation till jorden, medan de vrålar att vi måste ”rädda djuren och planeten” – trots att de tillgängliga strategierna för att uppnå det målet tyvärr inte räddar mer än något enstaka djur och dessutom aktivt skadar planeten och hälsan.

Vad vi och världen behöver är etisk, naturlig, lokal, småskalig djurhållning OCH jordbruk. Det enda vi som individer kan göra för att verkligen utmana den äckliga köttindustrin är att som konsumenter välja DET istället för massproducerat, sojautfordrat, antibiotikaproppat kött från andra sidan jorden. Om man sen av egna, etiska skäl vill avstå kött så är det ett val som förstås ska respekteras, men jag som expert på just kvinno- och hormonhälsa vet att det valet i väldigt många fall också innebär att i längden ha sämre livskvalitet, hälsa och fertilitet. Är det värt det för dig och ger dig frid i själen: grattis! Är det en betydelsefull, heroisk gärning för planeten som gör dig till en moraliskt högre stående varelse än t.ex. de som äter vilt, fiskar och har egna höns, eller för all del de som ger sina barn ”dåliga” köttbullar och korv för att komplettera den undermåliga, vegetariska skolmaten och se till att deras barn mår bra och är mätta? Näpp.

Problemet med forskningen

Ett stort problem i den populära ”bevisföringen” kring den plantbaserade kosten är att studierna utgår från märkliga jämförelser som att äta brittisk skitkost respektive att äta grönsaker över huvud taget, eller från MÄNS ICKE-MENSTRUERANDE kroppar. Det är svårt att hitta bra studier på KVINNOHÄLSA över huvud taget, och ännu svårare att hitta några bra som gjorts med fokus på menscykelhälsa eller fertilitet i relation till kosten. Vad vi däremot vet med all önskvärd tydlighet är att fett- och kalorisnåla dieter med mycket fiber och otillräckligt protein gör att många kvinnor får menstruationsstörningar eller rentav hypotalamisk amenorré – särskilt i kombination med träning. Inom elitsporten kallas det female athlete thriad, men jag ser det ofta bland klienter som blivit veganer, trots normal träningsfrekvens.

Många av de svepande argumenten för att t.ex. dra ner på rött kött tar INTE tar inte minsta hänsyn till kvinnokroppen, men de appliceras likväl på oss.

Det finns vetenskapliga studier som visar alla möjliga resultat, som denna, där slutsatsen låter uttrycka att köttätande skulle vara associerat med ägglossningsstörningar. Det de egentligen verkar ha upptäckt i just denna studie är att det är bättre att äta fiber- och proteinrika grönsaker än kolhydrater, att köttätarna ofta verkade äta mycket annan skitmat och röka mer, och att associationen verkade vara starkast vad gäller stort intag av kyckling och kalkon (?). Studien baseras på deltagarnas egna rapporter om vad de ätit (mellan -91 och -99), för det lär ju vara enormt tillförlitligt… Deras resultat blev olika i olika åldersgrupper, vilket de inte kunde förklara. I samma studie skrev de att köttätarna i större utsträckning hade barn, och vegetarianerna i större utsträckning var barnlösa men å andra sidan smalare och mer fysiskt aktiva. Känns det rörigt? Det är det.

När en läser studier så är det värt att läsa igenom hela, inte bara sammanfattningen. Då ser man ibland som i denna, att forskarna själva erkänner att individuella variationer och underliggande hälsofaktorer kan göra de ”vetenskapligt bekräftade” sambanden ogiltiga – tvärt emot vad slutsatsen säger alltså. Forskarna i ”Protein intake and ovulatory infertility” (Chavarro et al, 2008) skriver: ”among cases not all women share the same underlying pathology, will also tend to bias the association towards the null.”, ”It is also important to clarify which biological mechanisms are responsible for this association.” och slutligen: ”We cannot completely exclude the possibility that our findings are due to unmeasured factors related both to protein intake and ovulatory infertility.” Alltså: det är så många facetter i den individuella hälsan att det nästan inte går att dra deras föreslagna slutsats.

Vad jag själv försöker göra i detta forum är inte att ge en bensäker konklusion, utan en helhetsbild utifrån min kunskap och erfarenhet som är fri för individen att fundera över.

Är du en urinvånare i någon regnskog?

Vi kan inte jämföra en ursprunglig, jordnära, långlevande och främst (men väldigt sällan enbart) växtätande befolkning nånstans med mycket sol och mineraler i jord och hav, med att försöka klara sig som vegan i ett land som Sverige där alla har D-vitaminbrist (m.m.) av naturliga skäl, stressar, går på kaffe som spolar ur oss näring och har socker i allt. Det må kallas vetenskap, men jämförelsen är inte vettig!

Individer klarar av olika dieter olika bra och olika länge, beroende på utgångsläget för individen. Det kommer vara avsevärt lättare att vara vegan på Bali än i Östersund. Vad har nordbor traditionellt ätit för att överleva? Varför tror du all vår traditionella högtidsmat består av fet fisk, feta mjölkprodukter och fett kött?

En annan väldigt central grej är förstås hur aktiv du är. Om du tränar krävs mer energi, du måste som vegan isåfall äta våldsamma mängder vegetabiliskt protein som utgör problematiska livsmedel både för miljön och för din tarm.

Skillnaden på kött och kött

Om vi jämför en västerländsk diet bestående av irländsk bacon, dansk korv, öl och bröd, så kommer en vegansk diet stå sig väldigt bra näringsmässigt och kan absolut utgöra en positiv förändring från det förstnämnda. När man pratar om att kött och mjölkprodukter är ohälsosamt så hänvisar man till en sjuk industri där djuren växer upp på sojamjöl, pumpas fulla med syntethormoner, antibiotika och vaccineras sönder och samman – INTE till gräsbetande, friska djur eller ohomogeniserad mjölk. Bra kött är inte farligt, men jag säger heller inte att det är det enda vi ska äta. Ingen kan heller neka till att mer frukt och grönt är nyttigt på alla sätt. Dock är det viktigt att förstå att de positiva effekterna av en mestadels plantbaserad diet går att uppnå även med visst intag av animalier.

Vad är egentligen god vetenskap?

Jag träffar dagligen menstruanter som tillfrisknar vid introduktion av animalier. Och då menar jag inte att de måste bli karnivorer – jag är inte för fundamentalism åt något håll – det kan räcka med lite musslor, någon bit lever då och då samt (mycket) smör.

Många har kallat den information jag delar i detta avseende för pseudovetenskaplig, vilket helt ärligt inte rör mig i ryggen då mina och mina kollegors observationer världen runt säger samma sak, och det finns nog med forskning som backar upp vår kollektiva uppfattning. Men om det ”bara” är kvinnors upplevelser så duger det ofta inte. För min egen del känner jag att kvinnors röst och verklighet är värt mest i detta sammanhang, och jag vill istället ge en stor känga till många av de gravt ospecifika, manscentrerade och illa genomförda studier som sprids av vegopushande organisationer, som i slutändan kan skada kvinnor p.g.a. deras manscentrerade perspektiv.

Och slutsatsen?

En kan välja att vara vegan eller vegetarian av etiska/spirituella skäl – jag fattar det helt. Av miljöskäl – njaäe, där är det övertydligt att samhället snarare behöver lägga om både jordbruks- och köttindustri till något mycket mer ursprungligt och biodynamiskt som inkluderar djurhållning. Att undvika antibiotika, tillsatta hormoner, konserveringsmedel och nitriter – absolut vettigt. Att skippa många mjölkprodukter av en mängd anledningar kan också vara befogat, särskilt vad gäller typ vaniljkvarg. Vi kan också alla enas om att köttindustrin är fullkomligt vidrig. Jag tycker också att det är lönlöst att propagera för att det bara finns en kosthållning som är ”rätt”.

Men, att HELT utesluta animaliskt fett och protein för att få bättre hälsa… Där är min och mina kollegors erfarenhet rätt enhällig: det är generellt sett en dålig idé I LÄNGDEN för menstruanter, med tydliga effekter på menscykler, mående och ibland även fertilitet.

Jag är ingen auktoritet som ska döma om köttets vara eller inte vara, exakt hur mycket/hur ofta vi borde äta det, eller hur det påverkar det globala klimatet. Men om du söker MIN expertis så vore det oetiskt av mig att inte berätta vad jag ser för samband. Av etiska skäl hade jag gärna själv blivit vegan, men det kommer tyvärr aldrig hända utifrån vad jag vet om hormonhälsa både genom många års studier och genom erfarenhet av alla klienter.

Jag har heller inget intresse av att få folk att äta kött om de inte vill, särskilt inte om de verkligen mår bra av att INTE göra det, folk får göra som de vill. Dock är det min fasta åsikt att ingen har rätt att beröva små barn den ovärderliga näringen i animalier av ideologiska skäl. Jag blir personligen bedrövad när jag träffar den fjärde veganen för dagen som tror att hen äter nyttigt men mår katastrof.

Självklart är jag också akut medveten om hur sinnessjuk och miljöskadlig köttindustrin är. Men det finns sätt att äta animalier som inte stödjer just den stora köttindustrin. Den ultimata frågan blir ofta: ”Ska djuren överleva, eller jag?”, varpå man som individ får försöka hitta en medelväg som man kan stå för.

Referenser/rekommenderad läsning (se även källor i källorna):

Liknande artiklar