Publicerad av Vulverine den 21 november, 2019

Vad är endometrios?

Endometrios är en inflammatorisk sjukdom som drivs på av östrogendominans

Sjukdomen innebär att endometrieceller som hör hemma i livmoderslemhinnan, fäster och bildar härdar på andra ställen än där de ska vara.

Endometriecellerna blöder enligt menscykeln, liksom endometriet, men inte ut genom vaginan. Istället uppstår inre blödningar som orsakar fruktansvärd smärta. Beroende på var endometriosen är spridd så kan en ha ont i blåsan, i ryggen, i benen etc. Detta innebär oundvikligen en inflammation och ofta ärrvävnad. Mensvärken från helvetet, helt enkelt.

Smärtan behöver inte bara komma vid mens utan kan också intensifieras vid ägglossning, vid penetrerande sex, vid tarmrörelser – eller vara konstant. Den rent fysiska påverkan i området som uppstår, med eventuella sammanväxningar och immunologiskt kaos, har negativ påverkan på fertiliteten. 

Ett ultraljud hittar inte endometrios om inte härdarna är stora och tydliga, och många gånger korrelerar inte smärtnivån med hur stora härdarna är. Även ett litet “plack” kan göra fruktansvärt ont. Enda sättet att få en vettig diagnos är genom laparoskopi, vilket i sig är problematiskt eftersom ett kirurgiskt ingrepp ökar inflammation i området. 

Om endometrios väl upptäcks och opereras, så har vi problemet att man i Sverige hellre använder sig av ablation (bränna bort) istället för excisionskirurgi (skära bort), vilket många tycker är det bästa. Detta har fått många att söka sig utomlands för att bli opererade av kirurger som kan de senaste teknikerna.

Behöver du en diagnos?

Självklart behöver du veta vad du lider av!

Men när du läser detta inlägg så förstår du att grundorsakerna till mensvärk och endometrios ofta är desamma: östrogendominans och inflammation. En annan sak de har gemensamt är att de båda standardmässigt “behandlas” med p-piller och smärtstillande.

Oavsett om din mensvärk visar sig vara endometrios eller inte, så måste du alltså vidta i princip samma åtgärder om du faktiskt vill må bättre. Se inlägget om mensvärk för en genomgång av grunderna.

Varför har 1/10 kvinnor endometrios?

Haltande teorier

En tidigare teori till endometrios var ”retrograd menstruation” d.v.s. baksug på mensen. Om mens som rinner åt fel håll är anledningen så borde alla menstruanter ha endometrios, och definitivt inte män (XY-individer), vilket faktiskt förekommer. Man har hittat endometrios uppe i näsan på folk, så vi kan ju sluta skylla det på mensen i sig…

Att mensblod skulle befinna sig på fel ställe är inte nog för att det ska bildas endometrios, fler faktorer måste till. Ett friskt och fungerande immunförsvar ska kunna ta hand om celler som hamnat på vift, men hos personer med endometrios så får de här cellerna fäste i vävnader där de inte ska vara.

Vissa säger att endometrios är medfött, att det handlar om rester av endometrievävnad från fosterlivet. Andra påpekar att det är immundysfunktionen som är ärftlig. Konventionell medicin har en förkärlek för att avskriva saker som ärftliga och strunta i epigenetik, d.v.s att vi ändå har möjlighet att förändra våra och våra barns genetiska förutsättningar, både under våra egna liv och över generationer.

Ett holistiskt perspektiv

Oavsett om det är medfött, ärftligt eller om endometrieceller har hamnat på vift, så triggas dessa felplacerade endometrieceller av östrogendominans och redan existerande inflammation till att växa och bilda härdar. Immundysfunktionen är grundproblemet, och är förstås en anledning till att endometriospatienter ofta är multisjuka.

Ett friskt immunförsvar krävs för att stävja eventuella genetiska förutsättningar för endo, och att allt en gör för att främja god hormonhälsa och sänka inflammation, är hjälpsamt.

Innan kroppen utvecklar det biologiska könet så finns underlag för båda könen, inklusive endometrieceller. I de få fall som män har haft endometrios (alltså utan livmoder, helt icke-menstruerande individer) så är de gemensamma faktorerna övervikt, leversvikt, och östrogenbehandling. Hormonellt sett innebär detta för mycket östrogen pga mycket fettvävnad, och försämrad nedbytningsförmåga av östrogen i levern. Detta är i stora drag samma saker som orsakar östrogendominans hos kvinnor.

Detta tar effektivt död på idén om att endometrios är en följd av mens som rinner åt fel håll, och förstärker det mönster som vi som arbetar funktionsmedicinskt redan observerar hos menstruanter, alltså att illa nedbrutet östrogen är en huvudfaktor i utvecklingen av endometrios.

För att förstå en inflammatorisk sjukdom behöver vi titta på immunförsvaret, lymfsystemet, hur autoimmuna sjukdomar fungerar – inte stirra oss blinda på livmodern.

Hur behandlas det i vården?

Gängse behandling vid endometrios är hormonstörande preventivmedel. Man fokuserar på att kväsa menscykeln och inte på att personen ska läka. Man betraktar endometrios som en kronisk sjukdom, undviker att prata om kost, samt ignorerar det faktum att vissa faktiskt blir både symptomfria och krymper sina endometriom.

P-piller m.fl. preventivmedel fungerar genom att förtrycka äggstockarnas aktivitet, eftersom de artificiella hormonerna från medlen stänger av signalerna från hjärnan. 

Man vill gärna stänga ner endometriospatienters ägglossning för att köra östrogenproduktionen i botten och därav skydda patienten från vidare tillväxt av endometrioshärdarna. Östrogen får saker att växa.

Med detta följer dock också att inget progesteron bildas i äggstockarna, eftersom progesteron bara produceras när en har ägglossat. 

Forskare kommenterar att detta är ologiskt ur inflammationssynpunkt, då endometrios förvisso drivs på av östrogen men främst är en inflammatorisk sjukdom – och progesteron har en viktig roll är att stävja inflammation.

”The suppression of ovarian steroids and the induction of a hypoestrogenic state is then thought to be the primary mechanism by which these modalities suppress endometriotic implant growth. 

However, progesterone is a potent immunosuppressive agent capable of blocking both cytokine release and action. …

There is overwhelming evidence that immune factors such as cytokines may be involved in the pathophysiology and etiology of the disease.” 

Anledningen till att vissa vårdgivare rakt av rekommenderar graviditet som behandling mot endometrios (vilket är problematiskt på en helt annan nivå) är att du dels inte ägglossar under den perioden, men också formligen badas i progesteron för en gångs skull.

P-piller gör att du inte har något progesteron, de innehåller bara gestagen. De ökar inflammationsgraden generellt, ger brist på ett antal viktiga näringsämnen, och ger en oneklig östrogendominans.

Men, preventivmedel kan ge ett uppehåll i en rasande och aggressiv endometrios som kanske blir värre varje ägglossning. Det kan motverka ärrbildning som senare kan leda till infertilitet. Jag förstår helt att det används.

Det förtar dock inte faktum att varken smärtstillande eller p-piller egentligen är läkemedel mot mensvärk eller endometrios, i bemärkelsen att det faktiskt inte läker något av tillstånden. Det angriper inte någon av de underliggande anledningarna.

En ordentlig operation kan ge en välbehövd nystart. Dock kan endometrios tyvärr växa tillbaka efter operation, det kan växa trots p-pillerbruk eller graviditet. Kemiskt klimakterium är en fruktansvärt otrevlig behandling, och det kommer för de flesta en dag då p-piller faktiskt inte är ett rimligt val längre.

Övriga initiativ inom vården går ut på att lära patienterna stå ut med smärtan.

Att lindra eller läka endometrios naturligt

Om det östrogen som tillverkas när vi ägglossar låg bakom utvecklingen av endometrios, då skulle alla som ägglossar ha endometrios. Därför behöver vi skifta fokus.

Inflammatoriska livsmedel som soja, gluten, läckande tarm och autoimmunitet

Vi vet att inflammation är essentiellt i endometrios. Vad som triggar inflammation hos en person behöver inte vara samma för någon annan, vilka är dina triggers?

Antiinflammatorisk kost är A och O i denna situation. Endometrios beter sig på många sätt som en autoimmun sjukdom och samexisterar ofta med t.ex. autoimmun sköldkörtelproblematik, psoriasis m.m.. Många ser positiva effekter av att köra t.ex. det autoimmuna paleoprotokollet (AIP). Enligt denna studie fick 75% av endometriospatienter minskade problem med en glutenfri kost. För någon annan så kanske baljväxterna eller någon annan allergen utgör ett stort problem. I min erfarenhet har jag sällan träffat någon med endometrios som inte led av någon typ av magproblem/IBS/allergier/autoimmunitet till att börja med.

Ljus och mörker

Två enormt viktiga faktorer som tydligt kopplas till utveckling samt smärt- och svårighetsgrad av endometrios är nivåerna av D-vitamin och melatonin. När man ser på hur vi lever våra liv idag, med brist på sol men överflöd av artificiellt ljus långt in på nätterna, är det kanske inte så konstigt att endometrios ökar. 

Kombinationen sömnproblem, skärmberoende och undvikande av sol kan alltså vara förödande både för att det försvagar immunförsvaret, hindrar läkning, och ger ohälsosamma menscykler. Jag har även i min egen praktik slående ofta träffat klienter med endometrios som har svår D-vitaminbrist både pga brist på sol och D-vitaminfattig kost (vill här tillägga att det är mycket vanligt att ha D-vitaminbrist som vegetarian/vegan).

Immunförsvaret

Det har också visats på att endometrios kan vara drivet av bakterier. När en läser dessa rön tillsammans med hur endometrios hör ihop med problem i lymfsystemet (dvs immunförsvarets ”rensning” i bl.a. bukhålan) så blir det tydligt hur stor roll immunförsvaret har.

Östrogendominans – bland annat p.g.a. problem med ägglossningen och hypotyreos/underfunktion i sköldkörteln.

För att bryta ner östrogen korrekt rekommenderar vi som arbetar holistiskt ofta mat eller tillskott som hjälper leverns funktion i detta avseende, tex broccoligroddar, DIM eller I3C. Jag avråder också kategoriskt från allt koffein, eftersom det för många negativt påverkar nedbrytningen av östrogen i levern pga dess påverkan på enzymet CYP1A2. Alkohol är förstås inte heller någon hit…

För att kunna göra oss av med östrogen när vi är klara med det så behöver vi också en fungerande tarm som kan göra rent hus – därför är en fiberrik kost och regelbunden tarmtömning viktigt.

Sammanfattningsvis behöver alltså personer med endometrios se över och stärka följande:

*Kost (antiinflammatorisk och näringstät)

*Näringsstatus (även om du äter ”bra” så kan du ha näringsbrist). Det finns ett antal tillskott som har bevisats vara hjälpsamma vid endometrios.

*Immunförsvaret (C-vitamin, Zink etc.)

*Leverns förmåga att bryta ner östrogen

*Sömn i mörker och sol på dagen, samt få i sig gott om D-vitamin via kost/tillskott

*Minimera exponering av artificiella östrogener/xenoöstrogener och övriga toxiner

Dessa faktorer är centrala OAVSETT om en väljer att gå på p-piller, hormonspiral eller opereras, för om inte grundorsakerna adresseras så kan ingen läkning ske!

Gå igenom inlägget om mensvärk och se rekommendationerna där.

Slutsats

En vet att systemet har lyckats när varenda menscykelrelaterad tråd på nätet innehåller nästan uteslutande kommentarer om hur p-piller var det ENDA som hjälpte – och det enda som erbjöds – och hur ”det räddade mig!”. 

Räddade oss från vad egentligen? Våra egna kroppar? 

Med all respekt för det helvete det är att ha sådan smärta att en kräks och inte kan stå upp, och att en till varje pris förstås vill bli kvitt den (och har rätt till det oavsett tillvägagångssätt!), så är denna NORM extremt talande för hur livmoderbärare i evigheter har intalats att smärta och sjukdom beror på våra kroppar. Att innehav av livmoder kommer med oundvikligt lidande. Att menscykeln är roten till allt ont.

Jag anser att endometrios bör lyftas ur gynboxen och studeras samt behandlas för vad det är; en immundysfunktion. Den drabbar förstås personer med kvinnlig fysiologi främst eftersom de har mer östrogen och ett faktiskt endometrium, men i grund och botten är det en folksjukdom som alla andra, starkt kopplad till vår västerländska livsstil. Eftersom den betraktas som en kvinnosjukdom så är också forskningen ibland otroligt felriktad. 

Självklart tar en smärtstillande eller hormonstörande medel om det känns nödvändigt och om det hjälper.

Men är vårt sätt att diagnosticera, behandla och överhuvudtaget att LEVA egentligen hållbart för kvinnor, för planeten, för samhället?

Liknande artiklar

Pin It on Pinterest

Dela inlägg