Fertilitetsförståelse och dödsångest

Publicerad av Vulverine den 7 juni, 2021

När du börjar kartlägga dina menscykler konfronteras du med din hälsa och fertilitet. Det innebär att du konfronteras med tecken på eventuell ohälsa som du tidigare varit omedveten om eller ignorerat. Det kan innebära att du kanske mer eller mindre medvetet börjar ifrågasätta huruvida du alls kan få barn, ifall du löper risk för någon hormonell cancer, eller om du är på väg in i klimakteriet m.fl. situationer du kanske räds. 

Att bevittna sin egen kropps kommunikation (belöning, protester eller skrik på hjälp), och förstå dess tecken, upplevs ofta skrämmande. Det tvingar oss att ifrågasätta vår livsstil, koppla ihop handling och konsekvens, möta vår maktlöshet inför vissa omständigheter, och inse att vi åldras konstant. Kartans reflektioner kan trigga kontrollbehov, tvångstankar och destruktiva beteenden, påminna oss om beroenden och dåliga vanor.

Vissa upplever en djup ångest, en kris över vår ofrånkomliga dödlighet. Över att se åldern ta ut sin rätt. Även de som tidigare inte ens tänkt på barn kan uppleva det otroligt jobbigt att kartan över ens menscykel indikerar att de kanske kommer få det svårt att bli gravida. Det är också naturligt att känna sorg  över att man kanske i många år behandlat sin kropp på ett sätt man med facit i hand ångrar.

En impuls kan vara att omedelbart sluta kartlägga och gå tillbaka till att ignorera menscykelns spegling av allmänhälsan. Eller att bli arg för att kroppen inte förmår att stå över det en modern livsstil innebär. Arg över att du inte är en perfekt maskin.

En del börjar lägga om sina liv totalt, flyttar utomlands, lämnar destruktiva relationer och tar tag i långtgående hälsoproblem. En del säger nej tack och hoppar på p-piller igen, kanske delvis för att åtminstone tillfälligt slippa deala med denna föränderliga, lynniga kropp.

En av de största vinsterna med fertilitetsförståelse är att du får möjlighet att ta en lång, kärleksfull titt på det verkliga. Du får möta dig själv och din kropp i handling och konsekvens. Är du närvarande i det, praktiserar mindfulness med fittan som jag gillar att kalla det, så har du tillgång till en brunn av insikter kring dig själv. Du måste inte orka dyka ner i den varje dag. 

Du har inget att bevisa. Det finns ingen prestige i att ha en perfekt menscykel, eller en perfekt kartlagd sådan. Ingen ger dig en guldstjärna för att du observerat dig själv. Det är heller inte lönt att vara arg på dig själv över vad du inte visste igår. Det är din upplevelse, din relation till dig själv det handlar om. Den pågår, den är nu, du förändras och kroppen med. Vinsten ligger i att du har ett verktyg för självreflektion, en makt i din kunskap om dig själv.

Liknande artiklar

Trimester 0 – webinar

Trimester 0 – webinar

Vad är trimester 0 och hur påverkar den graviditeten? Detta webinar vänder sig till dig som vill förbereda kroppen för en graviditet. Jag går igenom hur du kan förbättra din äggkvalitet och optimera dina och barnets förutsättningar redan innan du ägglossat. Allting...

Fertilitetsbehandlingar – webinar

Fertilitetsbehandlingar – webinar

Allt jag kan om IVF, Letrozol, äggledarspolning med mera. Ett webinar där jag går igenom olika fertilitetsbehandlingar, vad de innebär och mina åsikter om dem. Vad jag tar upp i föreläsningen ser du nedan. Innan du tittar på det här webinariet rekommenderar jag dig...

Pin It on Pinterest

Dela inlägg