Inlägget ingen har väntat på

Är kaffe (koffein) dåligt för menscykeln?

Ni kommer inte gilla det här.

Jag kommer inte strö ett dugg socker på det.

Vad gör koffein i kroppen?

Effekterna av koffein är många, en av de främsta att det blockerar adenosin och stimulerar kortisol och adrenalin, dvs ditt stressystem.

Den uppiggande effekten kommer på bekostnad av övriga hormoner, eftersom kroppen är smart och väljer överlevnad framför fertilitet. Detta händer oavsett om faran är ett faktiskt grottlejon som jagar dig, eller om faran bara är fysiskt/psykiskt upplevd. Dina binjurar bryr sig inte om stressen kommer via en mysig fikakopp eller för att du har en tenta imorgon.

Kaffe/energidryck/svart te är med andra ord som att dricka flytande stress (även grönt eller vitt te och kakao i stora mängder). Att hamna i fight or flight-läge på daglig basis är inget bra utgångsläge för reproduktion.

“Men det skiter väl jag i, jag vill inte ha barn nu ändå, jag vill bara JOBBA!”

Visst, så kan du ju tänka, MEN det är bara det att fertilitet och menscykelhälsa är samma sak, oavsett om du använder fertiliteten till att göra barn eller inte. Ett ogynnsamt hormonellt läge märks ofta inte bara som direkta svårigheter att få barn, om en skulle försöka, utan också som allehanda otrevliga symptom i menscykeln.

Vid stress “stjäl” binjurarna progesteron i en process kallad “pregnenolone steal”. Kort förklarat så innebär det att din kropp prioriterar de råvaror den har för hormontillverkning till att du ska tillverka stresshormoner, snarare än till balans och ordning vad gäller dina sexhormoner och övriga signalsubstanser.

Den resulterande hormonobalansen kan märkas i form av PMS, mensvärk, märkliga blödningar och infertilitet, men även som generell ångest.

Din toleransnivå för koffein kommer att bero på din genetik, din leverhälsa/belastning, dina övriga stressfaktorer, näringsstatus, kost, vilken sorts kaffe du dricker, hur ofta, när i menscykeln och under dygnet, mängden socker, om du har mjölk i, m.m.

För mig är koffein bokstavligen ett abortmedel som jag ALDRIG skulle använda inför eller under en önskad graviditet. Ja, det låter hårt, men sen är jag också personligen väldigt känslig för koffein och har lärt mig den hårda vägen att detta stämmer i mitt fall.

Alla hanterar dock inte koffein likadant. Det beror på individens produktion av enzymet CYP1A2 – något kvinnor har mindre av än män.

Här är ett par saker som koffein har bevisats kunna göra:

  • Försämra sperma och försvåra för kvinnor att bli gravida.
  • Blockera D-vitaminreceptorer, hindra järnupptaget, ge brist på B-vitaminer och Magnesium m.fl. vattenlösliga näringsämnen (p.g.a. koffeinets vätskedrivande effekt). Alla dessa är viktiga för friska menscykler och fertilitet! Magnesiumbrist är t.ex. associerat med insulinresistens (en primär faktor i PCOS), mensvärk, PMS m.m.. Magnesium är också helt nödvändigt för att kunna nyttja D-vitamin.
  • Förhöja missfallsrisken med 14% per (amerikansk, något svagare) kopp kaffe. 3 koppar per dag = 74% riskökning. Svenskt bryggkaffe är starkare. Gränsen för gravida är av Livsmedelsverket dragen vid 200mg/dag (nyligen sänkt från 300mg) , alltså 2 små koppar kaffe per dag, men negativ påverkan på fertiliteten syns redan vid 100mg.
  • Tidigt intag av koffein är associerat med sena missfall/dödfödsel.
  • Missfallsrisken går dock att motverka något med intag av multivitamin, vilket talar för att risken delvis består i den näringsbrist koffeinet orsakar via den diuretiska effekten.
  • Koffein går över via moderkakan, barnet får motsvarande koncentrationer som mamman men har inte enzymerna för att bryta ner det. Det finns vetenskapliga spekulationer kring samband mellan mammans koffeinintag och ADHD och autism, men ingenting fastställt (OBS att presentera en vetenskaplig spekulation är inte samma sak som att hävda att detta är ett erkänt orsakssamband eller ett ställningstagande av mig personligen, varken för/emot koffein under graviditeten, diagnoser, eller personer vars hjärnor fungerar olika). Även samband med barnleukemi har hittats.
  • Tillväxthämning/låg födelsevikt hos barnen, men övervikt senare i barnets liv.
  • Påverka leverns förmåga att bryta ner hormoner – särskilt östrogen. Det har visats både höja och sänka östrogen i blodet, beroende på etnicitet. Det är också värt att veta att gravida bryter ner koffein sämre.
  • Ge svårigheter att absorbera sköldkörtelhormonet T4 (eller Levaxin) i tarmen, vilket innebär sämre sköldkörtelfunktion och således ytterligare försämrar möjligheten till menscykelhälsa och fertilitet.
  • Ge PMS, även om PMS är ett svårforskat tema.
  • Ge sömnstörningar och negativ påverkan på melatonin-nivåer. Detta är, utöver att sömn är bra för nästan allt, intressant ur menscykelsynpunkt eftersom melatoninstörningar kopplas till både PMDD och endometrios.
  • Kaffe (men inte te med lägre koffeininnehåll) har visats ge mensvärk.
  • Aggrevera cystbildning i bröst och äggstockar. OBS cystor eller fibrocystiska bröst är inte samma sak som cancer! Det är svårt att hitta källor på att koffein skulle ge ovarialcystor, men däremot nämns det i många studier att koffeinets påverkan på könshormonerna över tid som kan orsaka dysregulation av vävnad, även här beroende på den individuella förmågan att hantera koffein. Vad koffein verkar kunna göra är att orsaka kärlvidgning i brösten, troligen via östrogendominans som generellt till ökad cystbildning, svullnad etc, eftersom östrogen utan den balanserande effekten av progesteron gör att saker växer och blir vätskefyllt. Om koffein via dess påverkan på stresshormonerna orsakar störningar i ägglossningen, så vore även det en solklar anledning till både follikel-/gullkroppscystor på äggstockarna och progesteronbrist. Progesteron är hormonet som normalt reglerar hormonberoende vävnad, och tillika är lågt progesteron en riskfaktor för både PMS och infertilitet, liksom koffein. Det är troligen samma hormonella härva som gör att många upplever mer ömma bröst när de dricker koffein, en observation jag även gjort i min egen praktik. Jag har också sett klienter med diagnosticerat fibrocystiska bröst bli av med detta efter att de slutat med koffein.

Fler källor ang. ovanstående risker finns längst ner i inlägget.

Vem bör undvika koffein, enligt mig?

I mitt arbete så möter jag mina klienter ofta flera gånger och alla möten är minst en timme. Vi hinner gå igenom hur de äter, vilka mediciner de tar, hur deras menscykler ser ut nu och historiskt, vilka preventivmedel de tagit (samt vilka biverkningar de fått), hur de blivit behandlade i vården och mycket mer. De allra flesta kommer till mig för att de inte blivit hjälpta av konventionella metoder.

Jag har enormt goda kliniska erfarenheter av att se folks menscykelproblem spårlöst försvinna när koffein elimineras. Diagnosticerad PMDS som plötsligt inte finns längre, spottings som inte längre dyker upp, graviditeter som äntligen håller i sig. Det är faktiskt revolutionerande. Jag upphör aldrig att förvånas över hur människor kan gå hela sitt menstruerande liv och lida bara för att se många av sina problem försvinna inom en månad efter att de slutat med koffein.

Med det förstås inte sagt att de inte kan ha multipla andra områden att jobba på, men det tar vi isåfall reda på.

Utifrån min kunskap och erfarenhet så skulle jag undvika att bruka koffein i följande lägen:

Självklart utifrån individuell bedömning, samt med hänsyn till hur mycket koffein just den personen verkar tåla.

Är det okej med koffeinfritt kaffe? Te? Cola? Matcha? Yerba mate? Mörk choklad? Hur mycket kan jag dricka utan att få symptom?

  1. Det inte kaffebönan som är problemet, det är koffeinet!
  2. Jag vet inte!

Hur du fungerar vet bara du. Om du vill veta vad du tål, uteslut det helt under 2 menscykler, och återintroducera det senare för att känna skillnaden när nästa mens kommer.

Hur en kan reagera handlar dessutom om mer än bara mängden koffein, utan om hela plantan/produkten och vem som intar den. Att utgå från ett fixerat antal gram har sällan hjälpt någon att må bättre.

“Koffeinfritt” kaffe innehåller mycket mindre koffein men är faktiskt inte helt koffeinfritt, bara decaffeinerat. Dessutom är majoriteten sorters lågkoffeinhaltigt kaffe producerat via en rad otrevliga kemikalier och processer, så kolla upp tillverkningssättet om du tänker dricka det varje dag.

Beroende på hur känslig du är så kanske ”koffeinfritt” kaffe, eller vitt te, matchapulver etc funkar för dig. Du får helt enkelt pröva dig fram och känna in koffeinets effekter via hur de visar sig i din menscykel. Bara att vara närvarande och observera hur ditt intag av tex koffein påverkar dig är en nyttig övning om du vill ha bättre hormonhälsa.

Redbull, Nocco, Celsius m.fl. är inte nyttigt på något sätt, ifall någon behövde ha det svart på vitt. Att mängder av tonårstjejer (och vuxna kvinnor) är hooked på det och det samtidigt larmas om att många har sån mensvärk att de inte kan gå i skolan/fungera som människor känns ju inte som ett direkt mysterium ur mitt perspektiv…

Men kaffe och te är ju jättenyttigt!

För det första vill jag ställa frågan: nyttigt för vem? Är de studierna gjorda på specifikt kvinnor i menstruerande ålder? Har deras menscykelrelaterade hormonnivåer och symptom studerats? Eller gäller det helt enkelt män, vars lever faktiskt processar koffein bättre än kvinnor?

Sen är det också så att varje planta har en komplex sammansättning av aktiva verkningsämnen. Den kan innehålla antioxidanter jämte gift. Det är därför som kaffebönan också bedöms vara jättenyttig i vissa studier. Det betyder inte att koffeinets effekter i en kvinnokropp under de reproduktiva åren behöver vara positiv. Om studierna dessutom bara fokuserar på vilka specifika ämnen kaffebönan innehåller när den studeras i laboratorium, så kanske det inte alltid är relevant för dess effekter i en levande kropp med individuella förutsättningar för nedbrytning och hantering.

Denna komplexitet bör också beaktas när vi pratar om koffeininnehållet i tex kaffe vs grönt te. Grönt te hävdas ha väldigt lite koffein och ha många hälsofördelar, men om vi analyserar sagd planta så upptäcker vi en veritabel cocktail av massor med olika ämnen, och kombinationen därav kan påverka just dig annorlunda än någon annan. Jag mår t.ex. psykiskt mycket sämre (stressad, paranoid, skakig) av grönt te än vad jag gör av svart te, något jag har stött på hos ett par klienter också. Vissa säger däremot att de sover bättre efter en kopp grönt te, och ska man läsa majoriteten hälsospalter så sjunger alla det gröna teets lov.

Är det någon gång ok att dricka det?

Om jag själv verkligen måste dricka eländet så gör jag det helst på de dagar i menscykeln då det faktiskt stör minst, vilket är sista dagens innan mensen börjar och första dagen på mensen (tex dag 28 och dag 1). Första mensdagen finns det nämligen minsta möjliga att förstöra hormonellt sett, eftersom det är en low point i både östrogen och progesteron. Dricker jag det innan ägglossning så kan det störa sekretproduktion och själva kläckningen, eftersom stresshormonerna signalerar att det inte är tryggt att bli med barn just nu. Dricker jag det precis efter ägglossning, när progesteronet ska stiga, så kan jag förstöra hela lutealfasen. Resultatet blir ont i brösten, non peak-sekret där det inte ska vara, irritation och ökad mensvärk = östrogendominans.

Allt detta har fullkomligt logiska hormonella förklaringar om en känner till menscykeln.

Du vill alltså undvika att störa kritiska skeden i menscykeln, vilket är några dagar innan ägglossning och precis efter. Du vill heller inte blockera ut ditt progesteron med kortisol (stress), eftersom lågt progesteron ger allehanda obehag. För att undvika det bör du skydda din gulkropp, som lever under de två veckorna som kommer mellan ägglossning och mens. Det kan du bl.a. göra genom att inte dricka en massa koffein.

Vad vi har kvar som torde vara ett relativt hormonellt “safe” läge att dricka koffein är alltså under själva mensen. Koffein kan ju också vara lite smärtstillande, så det kan vara en välkommen effekt. Däremot så blockerar koffein ditt järnupptag, vilket skulle kunna leda till ökad järnförlust under menstruationen; en dålig idé för den som redan har järnbrist alltså. Koffein spolar också ut den kramplösande mineralen magnesium, vilket skulle kunna leda till jobbigare mensvärk istället…

Reflektioner

I mellanöstern är det tydligen (har jag hört, ingen specifik källa tyvärr) ett känt fenomen att traditionen att dricka starkt svart te efter maten är en anledning till D-vitaminbrist (m.m.) hos kvinnor som bär hijab. Första gången jag hörde det så tänkte jag att D-vitaminbristen väl snarare bestod i bristen på solexponering, men sen lärde jag mig från annat håll att koffein alltså kan blockera D-vitaminreceptorer och därtill spolar ur magnesium som är enormt viktigt i att kunna nyttja/aktivera D-vitamin, vilket sammanlagt ju åtminstone torde vara en negativ faktor i sammanhanget.

Är det inte lite paradoxalt att vi i de nordiska länderna, som har mer eller mindre kronisk D-vitaminbrist ifall vi inte äter en massa fet fisk och mjölkprodukter, också är de länder som dricker absolut mest kaffe? Föreställ dig kombon av att vara vegetarian/vegan (lite/inget D-vitamin i kosten), bo i en stressig skandinavisk huvudstad, typ aldrig få nog med sol, inget ordentligt mörker på natten p.g.a. gatulampor (melatonin som du bäst tillverkar i totalt mörker reglerar bl.a. serotonin och D-vitamin), och sen dessutom utöver den kostinducerade näringsbristen spolar ut ännu mer näringsämnen p.g.a. flera kaffekoppar om dagen? Inte konstigt att vi har så högt bruk av antidepressiva i Sverige…

“Men jag har druckit kaffe i alla mina graviditeter, hade absolut inga fertilitetsproblem och mina barn mår så bra så!”

Vad skönt för dig! Hur det är för just dig är dock bara relevant för just dig. Ingen sådan här fakta är på individnivå. Det finns också folk som föder friska barn trots heroinberoende och svält. Kaffe motsvarar inte heroin, förstås, men det går alltid att hitta någon som helt ofattbart mår bra och reproducerar sig ”mot alla odds”. Därför är det helt värdelöst att jämföra oss sinsemellan.

Jag skriver detta för den som vill optimera sina förutsättningar för god hormon- och menscykelhälsa samt fertilitet. Har du inga som helst problem med detta och heller inget intresse av att förändra något, så är du helt fri att fortsätta som du gör! Det betyder inte att du på basis av din egna unika situation bör avfärda den effekt koffein kan ha på andra.

“Jag har aldrig druckit kaffe men min menscykel är ändå ett helvete!”

Koffeinet är inte den enda komponenten i eventuell ohälsa, du kan absolut må dåligt av helt andra anledningar än koffeinintag! Det betyder inte att det är värdelöst att känna till att det KAN ha påverkan. Du kanske kan hjälpa en kaffeberoende syster med PMDS genom denna information, medan du själv fokuserar på vad som är roten till din egen situation.

Hur fan ska du överleva utan ditt morgonkaffe?

Handlar det bara om behovet av en varm, rituell dryck i kopp så finns det både koffeinfritt kaffe, massor av koffeinfria örtteer (lakritsrot är sött och blodtryckshöjande om du vill ha en liten kick), olika blandningar med cikoriarot och diverse adaptogener eller golden milk att tillgå!

Om det däremot handlar om att du faktiskt “måste” ha denna din favoritdrog just pga koffeinet som är det enda som håller dig upprätt, så föreslår jag att du frågar dig om det är rimligt? Är detta verkligen ditt behov, eller något du tvingas till pga en ohållbar tillvaro?

Kan det möjligen vara så att du döljer dina övriga behov; typ vila, näringsriktig mat, en fungerande sköldkörtel eller en human arbetsbörda genom att tjacka upp dig på några koppar kaffe? Isåfall: är du ok med den situationen?

Under detta koffein”behov” ligger nämligen

1: ett beroende som du faktiskt kan bli av med inom bara några veckor

2: en trötthet som har med sömn- närings-, ljus-, eller sköldkörtelhormonbrist att göra, inte “brist på kaffe”. Om du tar bort koffeinet kanske du kan gå till botten med anledningen till att du är trött.

3: ett samhälle som tycker det är helt rimligt att du ska gå på centralstimulantia för att kunna delta i kapitalismen som en ordentlig medborgare.

Jag kan absolut inte hävda att jag INTE deltar i den skiten. Jag förstår helt och fullt att det finns situationer då man gör vad man måste. För sådana tillfällen så är koffein väldigt effektivt. För min egen del så kommer jag aldrig behöva köpa amfetamin; det räcker med en slatt kaffe. Praktiskt, lagligt och ekonomiskt!

Men det kan vara värt att fundera över varför vi accepterar vårt “behov” av diverse droger (inkl. socker) för att klara vår vardag?

“Men jag är rädd för hur jag blir om jag slutar!”

En koffeinist som går av koffein kommer ofta initialt att uppleva huvudvärk, irritabilitet mm, men också en överväldigande trötthet. Den tröttheten är en abstinensreaktion, det är inte ”sån du är”. Binjurarna, då vana att konstant vara påhejade, spårar ur lite. Du kan t.o.m. bli lite sjuk. Det går över. Du får dock ingen brist på något (tvärtom, du behåller din näring bättre) om du prövar att sluta med koffein i 1-2 menscykler, och du kan alltid börja dricka det igen om det inte hjälpte för just dina problem. Vad har du att förlora på att testa?

Förslag: Eliminera det medan du har mens, och fortsätt genom hela den menscykeln. Var helt koffeinfri genom en menstruation till och notera ifall det var någon skillnad på cykeln som gick, vad gäller ägglossning, PMS eller mensvärk. Ta sen upp koffeinintaget igen efter mensen, och jämför hur du mått i den koffeinfria cykeln och hur du mår när du intar ditt kaffe/energidrycken/Coca-Cola/té igen.

Du kan faktiskt pröva, om du vill. I dare you.

Om du vill ha en djupare förståelse för koffeinets påverkan på menscykeln och fertiliteten och kunna ställa personliga frågor, bli medlem och se onlineföreläsningen ”Koffein” här

Läs mer om mina medlemskap här

Källor och relevant läsning

Liknande artiklar