Näring och fertilitet

För att förebygga PMS, mensvärk och även öka din fertilitet, så behöver du se till att du har nog med näring för att driva igenom en bra ägglossning. Om du lider av menscykelrelaterade problem så kan du ofta påverka dem till det bättre genom att fylla på med de näringsämnen kroppen behöver för att läka och balansera. Om du genomgår klimakteriet och dina hormoner svajar, så kan du ofta stötta upp och stabilisera processen genom att ha en god näringsstatus. Om du är man och vill förbättra din spermakvalitet, din psykiska och fysiska hälsa så behöver dina organ och hormonkörtlar näring för att optimera sin funktion.

Alla hormoner, deras konversion och nedbrytning, hänger ihop med näringsämnen via enzymatiska reaktioner som använder vitaminer och mineraler för att göra sitt jobb.

Dels behöver du:

  • skapa hormoner ur fett, med hjälp av bl.a. A-vitamin,
  • en fungerande tarm matad med bra fetter, fullvärdigt protein och fiber
  • en välmående lever med gott om näringsmässigt bränsle för att hantera dina hormoner, signalsubstanser och allt annat som den har ansvar för.

Om detta är nytt för dig, lär dig gärna mer om menscykeln här. Källor kring näring, fertilitet och kosttillskott hittar du längst ner i inlägget.

Behöver vi kosttillskott?

Men jag äter allsidigt!

“Allsidigt” med västerländska mått mätt betyder tyvärr inte alltid att du får i dig allt du behöver i rätt mängder. Där finns ett par grejer vi behöver ta med i beräkningen vad gäller näringsinnehållet i mat.

Dels så behöver vi se till odlingssätten, med allt från utarmade jordar till besprutning. Det näringsvärde som vi fått höra att t.ex. en apelsin har, gäller med största sannolikhet inte för majoriteten ICA-apelsiner idag. Inga plantor kan innehålla mer näring än jorden de växt i. Om de då växt i vatten, under plasttak i typ Holland, så är det påstådda näringsinnehållet minst sagt urvattnat.

Huruvida du får i dig tillräckligt med näring står också alltid i relation till hur mycket du tränar, sover, stressar och vilka näringshämmande ämnen du intar, t.ex. koffein eller gluten. Om du dessutom äter en kost där du avsiktligt väljer bort näringstäta livsmedel så står du ju på minus, särskilt om du jobbar inomhus i ett solfattigt land. Därav kan det vara fördelaktigt att tillsätta den näring man eventuellt inte får nog av för att kroppen ska fungera så bra som den kan.

Det högsta näringsinnehållet av flera näringsämnen som är centrala menscykeln och fertiliteten, som Zink, B6, B12, A och D-vitamin, hittar vi främst i animaliska produkter (dessutom ofta i organen som de flesta inte vill äta) och vad gäller t.ex. Magnesium, C-vitamin, Selen och E-vitamin så finnes de ofta i vegetabilier som vi antingen inte äter så ofta/mycket, som våra tarmar eventuellt inte gillar, eller som vi inte kan ta upp näring från utan att blötlägga, grodda eller fermentera. Därför är det inte självklart att en blandad kost innebär gott näringsupptag.

Kosttillskott kan dock aldrig ersätta bra mat. Inga piller i världen väger upp för en otillräcklig kost och en konstant irriterad tarm som blir bombarderad av allergena livsmedel, sömnbrist, stress och vätskedrivande drycker. Om du inte kan ta upp näringen så är kosttillskott bara pengar i sjön, så min poäng här är inte att de produkter jag presenterar nedan är frälsningen, eller den enda insatsen du behöver göra.

– Ska alla äta kosttillskott varje dag då eller?

Skulle jag verkligen promota helhetshälsa så skulle jag förespråka typ att bryta med samhället och börja leva utan elektricitet eller internet, under sol och måne, nära berg och hav, med fiske, egen grönsaksodling och ett par getter som vi åt inälvor och drack mjölk av.

Inte många kommer göra det. Inte heller åtnjuter särskilt många perfekt hälsa enbart av att knapra kosttillskott.

Vissa systemfel kommer vi inte undan i detta samhälle, men det betyder inte att vi ska kapitulera inför den oundvikliga sjukdom som det medför att spendera sitt liv i en soppa av strålning, stress och hormonstörande ämnen på en diet av mjöl, margarin och socker.

Det finns saker vi kan göra för att leva ett drägligare liv, och det blir lättare ju mer medvetna vi blir. Om vi ställer oss frågan vad som är naturligt för kroppen så blir behoven plötsligt ganska tydliga:

Var aktiv och vila i måttliga mängder.

Var i solen.

Sov på natten.

Ät näringstät mat.

Undvik gifter, lär dig vilka saker du inte kan och inte bör äta.

Känn glädje och samhörighet med dina medmänniskor på olika sätt; dans, sex, sång.

Använd din kropp till det den kan och vill göra.

När allt det där är adresserat så långt det är möjligt, så kan faktiskt kosttillskott vara ett värdigt och i vissa fall nödvändigt tillägg.

Allt ser ju så fint ut!

– Men mina värden är bra!

När jag träffar nån som säger “jag har inga brister” utifrån vårdcentralsprover, så betyder det helt ärligt inte mycket för mig. För vet ni, proverna är nästan alltid “bra”, i alla fall om man går efter den konventionella vårdens referensvärden.

Jag vill se de faktiska siffrorna, jag vill inspektera folks menscykel och jag vill höra deras faktiska historia och symptom. Om ni vill veta mer om hur jag tänker kring blodprover och värden så har jag ett webinar på temat.

Vad som är normalt (vanligt) och vad som är friskt är i de flesta fall två olika saker.

Referensvärdena inom vården, som avgör ifall du bedöms som “frisk”, är baserade på alla som kommit till just de labben. De utgår alltså ifrån en enormt varierad befolkning, inklusive personer som mår väldigt dåligt (sjuka utan diagnos) och de med relativ näringsbrist.

Den breda korridoren för vad som anses vara “normala värden” varierar också beroende på var du är i landet, vilket betyder att du kan få en diagnos på exempelvis Hashimotos i ett län, men inte i ett annat. Gränserna för brist eller sjukdom är satta efter den stora massan, och de som kom till labbet. Om många har brist på något, eller många har antikroppar mot något, så sänks eller höjs gränsen för vad som är “normalt”. Den justeringen och resulterande referensvärden är dock sällan helt representativ för hur folk mår.

Vad gäller t.ex. D-vitamin så anses allting mellan 75-250 vara “optimalt”, allt under det är egentligen för lite. Men på vissa ställen i Sverige ligger referensvärdet, alltså vad som är normalt för befolkningen, på 25-105. Det normala ligger alltså mellan “svår brist” och “helt ok”. De optimala värdena för olika näringsämnen är med andra ord en mycket smalare korridor.

Till syvende och sist är det också så att ditt mående är det bästa indikatorn på hälsa. Det står över alla mätvärden. Är du pigg, glad, kåt och stark? Sover du gott på nätterna? Är din hud någorlunda fri från eksem och blemmor, och dina muskler och leder smärtfria och smidiga? Har du regelbunden ägglossning med fertilt sekret, lagom lång lutealfas och bekymmersfri mens? Alternativt pigga och friska spermier och ordentliga erektioner?

Kosttillskottspaketen

Vad tjänar jag på detta?

För det första: jag tjänar ingenting på att läsaren lär sig mer om näring. Källorna i detta inlägg kan användas som underlag till att inta precis vilka kosttillskott som helst (eller inte), och jag har inget eget märke som jag säljer. Men:

För drygt 10 år sen jobbade jag på Gryningens Hälsokost i Stockholm, parallellt med att jag läste naturmedicin. I den lilla butiken på Folkungagatan lärde jag mig massor och samtalade med hundratals kunder om diverse hälsoutmaningar. Där fick jag vidareutbildning i näringsterapi utöver det jag hade från Naturmedicinlinjen och senare fick på Justisse College.

Genom åren så har många privata sessioner med klienter utmynnat i samtal kring vad de kan göra åt näringsbrister som uppvisats tydligt genom blodprover och symptom.

Efter några års tid så utkristalliserade det sig några tydliga kategorier av problem och behov bland de som sökte sig till mig, och jag hade läst på och bevittnat tillräckligt för att veta vilka tillskott som var gynnsamma för vilka situationer. Efter nästan varje möte kom frågan “vilka tillskott/märken är bäst?”, “finns det något jag kan ta för att optimera?” etc.

När jag började känna ett behov av att kunna rekommendera färdiga paket istället för att maila och informera om existerande enorma utbud av tillskott, så kändes det självklart att, istället för att vänta på att nåt storföretag skulle vilja profitera på mig och mina klienter, vända mig till ett litet, stabilt företag där jag vet att de har bra märken och kunnig personal. Så jag hörde såklart av mig till de som lärt upp mig, där jag kan sortimentet och kvalitetsnivån. Sedermera säljer Gryningen vår selection av tillskott från bra märken, med innehåll som är bevisat bra för olika situationer. Det är alltså inte “mina” tillskott eller mitt märke, utan ett urval bra produkter, baserat på vår gemensamma kompetens. Vi byter ut dem när vi hittar bättre produkter eller ny forskning.

Tillskottspaketen stöttar på olika sätt en god follikeltillväxt samt en robust gulkropp och utgör en grundstomme för kvinnlig hormonhälsa, från menark till menopaus. Vilket paket som är rätt för dig, om något, behöver du kanske sätta dig in i lite mer innan du väljer. Mina föreläsningar kan vara ett ställe att börja.

Jag ger rabatt till er (med koden koos10) och får 10% på försäljningen.

Observera att produkterna kan bytas ut ifall något märke visar sig vara bättre/är slut.

Doser och disclaimers

Ett väldigt vanligt misstag när man räknar doser är att man utgår från Dagligt Rekommenderat Intag (DRI/DRA/RDI) som att det vore den högsta tillåtna dosen av ett näringsämne. Det är tvärtom minimidosen för att du inte ska få bristsjukdomar. Att få i sig tillräckligt med t.ex. C-vitamin för att inte få skörbjugg är inte samma sak som gott intag för optimal hälsa. När institutionerna sätter dagligt rekommenderat intag så är det alltså för att undvika direkt sjukdom, inte för att befolkningen ska må så bra de kan. Så när det står att kvinnor som planerar att bli gravida ska ta 400mcg folsyra, så är det alltså för att säkerställa att de inte har alldeles för lite, med alla risker som det innefattar. 400mcg är alltså inte den övre gränsen för hur mycket man kan ta. En seriös tillskottstillverkare kommer inte ha bara 100% DRI av alla näringsämnen i sina produkter (då kan man handla sina tillskott på ICA istället), utan kommer sträva efter mer optimala doser, vilket ibland kan se väldigt mycket ut om man tror att DRI är maxdos. I just fallet folat så finns det knappt någon övre gräns när det blir farligt, men vad gäller fettlösliga vitaminer som tex A-vitamin så gör det det (se t.ex. under paket PRISMA). Om du undrar över ett specifikt näringsämne, googla på toxisk övre gräns i relation till basintag, då det är olika från näringsämne till näringsämne. Ett exempel man kan ha i bakhuvudet är hur höga injektionsdoser B12 man kan få av vården ifall man har en diagnosticerad brist, då får man nämligen 40000% av DRI på en gång.

Se specifika varningar och diskussioner kring rekommendationer och överdoser under respektive paket.

Jag tar inga klienter på obestämd tid, så man kan varken få personliga rekommendationer eller uppföljning av mig. Jag kan därmed inte ta ansvar för de som köper dessa tillskott på eget bevåg. Jag kan inte heller berätta för alla som köper kosttillskotten exakt vilken dos de ska ha, eftersom jag inte vet deras individuella historia, deras näringsstatus, deras kost, vardag eller eventuell medicinering.

Så, OM du väljer att köpa något av paketen, läs noga på vad de är bra/inte bra för, inte bara i detta blogginlägg. Om du bedömer dem hjälpsamma, ta dem i samråd med hälsorådgivare med näringsmedicinsk kompetens – eller helt på egen risk – i enlighet med din personliga hälsosituation och i samband med regelbundna kontroller av din näringsstatus.

Kom ihåg att prata med din läkare och be om en genomgång av eventuella kontraindikationer mellan tillskotten och dina mediciner, samt uppdatera denne om vilka tillskott du tar. Kräv att dina vårdgivare sätter in sig i ämnet och ger dig källor på alla sina uttalanden gällande för- och nackdelarna med de näringsämnen som du supplementerar med, eller att hen åtminstone är tydlig med bristen på underlag eller kunskap.

Informationen du får i mina blogginlägg eller föreläsningar ersätter inte råd från läkare, sunt förnuft, eller din egen intuition.

  • Multivitamin Basic Prenatal från Thorne (innehåller tillräckliga mängder folat)
  • D3 5000IE från Jarrow
  • Magnesiumcitramat från Thorne
  • Fiskleverolja från Solgar

Innehållet i Baspaketet LILA stöttar god follikeltillväxt, frisk ägglossning och en stabil gulkropp, plus en mängd andra funktioner. Tänkt för dig som vill optimera och stabilisera dina hormoner, förebygga PMS och mensvärk eller bli gravid. Eftersom det innehåller många av de näringsämnen som vissa preventivmedel kan orsaka brist på, så passar det även dig som går på eller planerar att sluta med preventivmedel.

OBS 1: D-vitamin bör i regel inte tas dagligen under långa perioder, då det påverkar kalciumnivåerna vilket över tid kan bli ett problem (toxicitet). Det har visat sig vara säkrare att dosera D-vitamin i utspridda, högre doser. Jag pratar mer om detta och hur jag själv doserar D-vitamin för att främja ägglossningen i mitt webinar på temat och i flera poddar. På sommaren kanske du heller inte behöver så mycket D-vitamin som under vinterhalvåret, men det beror förstås på hur mycket mättat fett du äter, ditt intag av magnesium och A-vitamin m.m., hur mycket solexponering du får på din nakna hud och hur melaninrik du är. Om du blir gravid/ammar kan du behöva anpassa hur du tar D-vitamin, jag anser inte det vara ansvarsfullt att ta några boosterdoser när det är en annan liten individ inblandad.

OBS 2: Det rekommenderas att den som vill bli gravid tar 400mcg folsyra/dag, för att motverka ryggmärgsbråck hos barnet. Folsyra är den syntetiska formen av folat, och trots att det är just tillskottet folsyra som ofta nämns (p.g.a. det är det som studerats) så kommer det mer och mer information om att det inte är den optimala formen att inta. Multivitaminen i detta paket (Thornes Prenatal) innehåller 1000mcg (1mg) L-5.metyltetrahydrofolat om du tar alla 3 tabletterna, så du behöver alltså inte lägga till ytterligare folsyra ifall du förbereder inför en graviditet. Då folat är en vattenlösligt vitamin så går det i princip inte att överdosera, men ett stort intag och därigenom bra värde kan ibland maskera en B12-brist. Det är även allra viktigast att ha goda nivåer av folat inför en graviditet och ungefär fram till vecka 10, eftersom det är i graviditetens första veckor som denna typen av neuralrörsdefekter uppstår.

OBS 3: Ifall du blir gravid, så är det sammantagna A-vitamininnehållet i det LILA paketet något högre än Livsmedelsverkets rekommendationer för gravida. Om du vill ta kosttillskott under graviditet/amning, byt till paketet PRISMA och/eller dra ner på doserna av multivitamin och fiskleverolja så att det sammanlagda A-vitamininnehållet blir lägre.

Vitamin A är viktigt för både mamma och foster, och är ett näringsämne som dräneras under graviditet och amning. Men eftersom det är ett fettlösligt vitamin så har det som många andra en övre toxisk gräns, och bl.a. Livsmedelsverket rekommenderar därför att gravida inte tar mer än 1000mcg A-vitamin (3330IU/IE, internationella enheter, av retinol som är den renaste formen av A) som kosttillskott per dag, alltså utöver mat, och samtidigt undviker extremt A-vitaminrika födoämnen som lever. Detta inkluderar fiskleverolja, varför detta inte finns i PRISMA-paketet (men det gör det i det LILA). Anledningen är att höga doser under lång tid av syntetiskt retinol (mer än 3000mcg/10000IU) är associerat med fosterskador. Om du tar alla tre tabletter dagligen av multivitaminet Prenatal så blir det 1050mcg/dag, vilket alltså är några microgram för mycket, vilket kan ställas i relation till maximumgränsen för alla som är satt till 3000mcg/dag (10000IU/IE). Dock är det i Thornes Prenatal endast 600mcg av de 1050 totala som är retinylpalmitat (en retinolekvivalent), de övriga 450mcg är betakaroten, vilket alltså inte har någon korrelation med fosterskador (ingen teratogen effekt). I länder där A-vitaminbrist är vanligt (detta är något att tänka på för dig som varit vegetarian/vegan under en lång tid och alltså fått i dig försvinnande lite A-vitamin) så rekommenderar faktiskt WHO att ta upp till10000IU även som gravid. Jag rekommenderar dock inte att man tar alla tre multivitamintabletterna (vilket tillsammans blir 3500IU, alltså fortfarande bara ca en tredjedel av maxdos) efter ägglossning eller om man tror att man är gravid.

  • Multivitamin Basic Prenatal från Thorne
  • Probiotika Lacto Vitalis PRO från Holistic
  • MorDHA från Enlund Nutrition
  • D3-vitamin, 50 ml från Holistic
  • Magnesiumcitramat från Thorne

PRISMA är ett milt paket sammansatt för dig som är gravid/ammande och på ett säkert sätt vill främja din egen och barnets hälsa. Du behöver inte ta mer än 1-2 tabletter av multivitaminet per dag. Om du tidigare tagit D-vitamin i större, mer utspridda doser (se under paket LILA)så kan du nu behöva anpassa hur du tar D-vitamin, det är inte ansvarsfullt att ta några boosterdoser när det är en annan liten individ inblandad. Daglig D-vitaminrekommendation för gravida ligger mellan 800IU/dag till 4000IU/dag, beroende på studie/plats/befolkning/vanor/melaningrad.

OBS 1:Det rekommenderas att den som vill bli gravid tar 400mcg folsyra/dag, för att motverka ryggmärgsbråck hos barnet. Folsyra är den syntetiska formen av folat, och trots att det är just tillskottet folsyra som ofta nämns i olika (p.g.a. det är det som studerats) så kommer det mer och mer information om att det inte är den optimala formen att inta. Multivitaminen i detta paket (Thornes Prenatal) innehåller 1000mcg (1mg) L-5.metyltetrahydrofolat om du tar alla 3 tabletterna, så du behöver alltså inte lägga till ytterligare folsyra ifall du förbereder inför en graviditet. Då folat är en vattenlösligt vitamin så går det i princip inte att överdosera, men ett stort intag och därigenom bra värde kan ibland maskera en B12-brist. Det är även allra viktigast att ha goda nivåer av folat inför en graviditet och ungefär fram till vecka 10, eftersom det är i graviditetens första veckor som denna typen av neuralrörsdefekter uppstår.

OBS 2: Vitamin A är viktigt för både mamma och foster, och är ett näringsämne som dräneras under graviditet och amning. Men eftersom det är ett fettlösligt vitamin så har det som många andra en övre toxisk gräns, och bl.a. Livsmedelsverket rekommenderar därför att gravida inte tar mer än 1000mcg A-vitamin (3330IU/IE, internationella enheter, av retinol som är den renaste formen av A) som kosttillskott per dag, alltså utöver mat, och samtidigt undviker extremt A-vitaminrika födoämnen som lever. Detta inkluderar fiskleverolja, varför detta inte finns i PRISMA-paketet. Anledningen är att höga doser under lång tid av syntetiskt retinol (mer än 3000mcg/10000IU) är associerat med fosterskador. Om du tar alla tre tabletter dagligen av multivitaminet Prenatal så blir det 1050mcg/dag, vilket alltså är några microgram för mycket, men detta kan ställas i relation till maximumgränsen för alla som är satt till 3000mcg/dag (10000IU/IE). Dock bör tilläggas att det i Thornes Prenatal endast är 600mcg av de 1050 totala som är retinylpalmitat (en retinolekvivalent), de övriga 450mcg är betakaroten, vilket alltså inte har någon korrelation med fosterskador (ingen teratogen effekt). I länder där A-vitaminbrist är vanligt (detta är något att tänka på för dig som varit vegetarian/vegan under en lång tid och alltså fått i dig försvinnande lite A-vitamin) så rekommenderar faktiskt WHO att ta upp till10000IU även som gravid. Jag rekommenderar dock inte att man tar alla tre multivitamintabletterna (vilket tillsammans blir 3500IU, alltså fortfarande bara ca en tredjedel av maxdos) efter ägglossning eller om man tror att man är gravid. Bara för att hålla sig på den helt säkra sidan.

  • Inositol från Jarrow
  • Alfa-liponsyra från Helhetshälsa
  • Zinkbisglycinat från Thorne
  • NAC från Thorne
  • Luktpion från Örtspecialisten

GRÖNA paketet är ett tilläggspaket till LILA, för dig som har klassisk PCOS med insulinresistens och androgenöverskott.

Det finns många möjliga komponenter i PCO eller PCOS-problematik, och du bör själv söka insikt i vad som gäller i just ditt fall (ett bra ställe att börja är här). Bara för att du hört att du har PCO vid något enstaka ultraljud, så behöver det inte betyda att dessa tillskott är rätt för dig.

  • DIM från Bättre Hälsa
  • C-vitamin Bioflav från Helhetshälsa
  • Karoten från Helhetshälsa
  • E-vitamin från Alpha Plus
  • Magnesiumspray från Holistic
  • Ekologiska linfrön från Spielberger
  • NAC från Thorne

Endometrios är framför allt en immunologisk, inflammatorisk sjukdom, men den påverkas också av menscykeln och drivs på av för stora mängder eller illa nedbrutet östrogen.

Innehållet i det GULA paketet har visats kunna minska inflammation, smärta och tillväxt av endometrios. Komponenterna stöttar immunförsvaret, hjälper lever och tarm att bryta ner/eliminera östrogen, och kan eventuellt hjälpa mot smärta.

Tas med fördel tillsammans med baspaketet LILA.

OBS 1: Du kan ta innehållet i GULA paketet även om du går på hormonbehandling för din endometrios, men följ upp dina värden över tid och prata förstås med din läkare om vad du tar. Kroppen lagrar även mer A-vitamin vid p-pilleranvändning, vilket potentiellt skulle kunna bli ett problem om du under lång tid tar multivitaminet Prenatal (LILA) tillsammans med karotenet i det GULA.

OBS 2: DIM är tänkt att hjälpa till med nedbrytningen av östrogen i levern, men de receptorer den påverkar håller inte enbart på med östrogen. Om du har problem med levern (specifikt din avgiftning i fas 2), eller för den delen med din elimination via armen (förstoppning), så kan DIM snarare stjälpa än hjälpa. Så fort du tar något tillskott som stöttar leverns funktion/detox så behöver du vara säker på att tarmen funkar i första hand, samt att levern inte är överbelastad med annat (t.ex. alkohol, läkemedel etc) och har utrymme att göra vad den ska (tillrcäkligt med näring och regelbunden sömn). Det är ingen god idé att börja införa t.ex. DIM i ett avgiftningssystem som inte fungerar, då kan du bli helt belamrad med halvnedbruten skit (metaboliter) och må ännu sämre.

OBS 3: Om du blir gravid, sluta ta tillskotten i GULA paketet (både p.g.a. DIM och E-vitamin).

  • Järnbisglycinat från Thorne
  • Stress B-komplex från Thorne
  • C-vitamin från Holistic
  • Nässelpulver från Holistic

Detta är ett tilläggspaket för dig med järnbrist eller anemi som kan ge trötthet, tunga blödningar och många andra menscykelrelaterade problem. Många av mina klienter har visat sig ha brist på just b-vitaminer och järn. Om du lider av järnbrist eller anemi så kan det ge dig tunga blödningar och många andra menscykelrelaterade problem. Om du försöker bli gravid så är det essentiellt att få ordning på ditt järn, som ofta sjunker snabbt under graviditeten.

Det RÖDA paketet tas med fördel tillsammans med baspaketet LILA för friska menscykler utan östrogendominans som kan orsaka just tunga blödningar, men kan även tas separat om du utefter blodprover vet att blodbrist är centralt i ditt fall.

OBS 1: Det förs en diskussion om hälsoaspekterna av att ta järn som tillskott långa perioder, och jag håller med om att det inte är helt oproblematiskt. Samtidigt är det många som väljer att utesluta järnrika livsmedel ur sin kost, och många som har problem med näringsupptaget. Jag förespråkar fullgod kost och näringsupptag framför tillskott, om möjligt, men av erfarenhet så behövs grava brister ofta initialt stöttas upp tillskottssvägen, även om man som vegetarian skulle börja äta kött igen. Om bristen är mycket svår, prata med din läkare om att eventuellt få en järninfusion.

  • Multivitamin Basic Nutrients 2/Day från Thorne
  • Meta-Balans örtkapslar från Thorne
  • D3 5000 från Jarrow
  • Fiskleverolja från Solgar
  • Magnesiumcitramat från Thorne
  • DIM från Bättre Hälsa

Det VITA paketet innehåller utvalda tillskott av näringsämnen och örter för kvinnor i klimakteriet eller menopaus som vill stötta sin hormonhälsa och mildra besvärande klimakteriesymptom. Näringsämnena samt örterna är tänkta att hjälpa hormonproduktionen och -balanseringen i övergångsåldern.

  • E-vitamin från Alpha Plus
  • Cervagyn Creme från BioCare
  • Intimkräm från LIP Organic
  • Havtornsolja från Elixir Pharma

Det SKÄRA paketet är för torra och sköra slemhinnor i vulva och vagina. Används med fördel som tillägg till det VITA paketet för kvinnor i klimakteriet och därefter, eller med LILA/PRISMA om du är i dina fertila år.

OBS: Om du har vulvovaginala problem, undersök hos gynekolog ifall det finns någon infektion, inflammation eller annan underliggande orsak innan du använder dessa produkter.

  • Detoxodine jod från Global Healing Center
  • Selenmethionin från Thorne
  • L-Tyrosin från Thorne
  • C-vitamin Bioflav från Helhetshälsa

Sköldkörtelfunktionen styr din energinivå, din ämnesomsättning och även din menscykelhälsa och fertilitet. Om du har hypotyreos UTAN antikroppar mot sköldkörteln så kan du ta det BLÅ paketet för att höja din sköldkörtelfunktion, men observera först nedan punkter.

För att förstå hur dessa kosttillskott fungerar, hur sköldkörteln kan påverka din hormonhälsa, för- och nackdelar med jod etc, se gärna mitt webinar om sköldkörteln.

OBS 1: Ta inte detta paket utan att först ha gjort fullkomliga sköldkörtelprover hos en kunnig praktiker! Fullkomliga prover innebär TSH, T4, T3 (fritt + totalt), TPO-ak, Tr-ak och i bästa fall även Tg-ak och RT3, hos en praktiker som vet hur dessa prover ska tolkas och vad näringsämnenas funktion är. Om din läkare inte gör det, kräv att denne uppdaterar sig.

OBS 2: Vid intag, följ upp dina sköldkörtelvärden regelbundet och var uppmärksam på symptom. Det är möjligt att kombinera dessa kosttillskott med Levaxin/Euthyrox, med reservation för att din dos då kan behöva justeras. Prata med din läkare!

OBS 3: Du ska INTE ta BLÅ paketet om du har överfunktion i sköldkörteln (hypertyreos) eller förhöjda antikroppar!

  • Multivitamin Basic Nutrients 2/Day
  • D3 5000IE från Jarrow
  • Magnesiumcitramat från Thorne
  • Zinkbisglycinat från Thorne
  • Fiskleverolja från Solgar
  • Q10 från Innate
  • NAC från Bättre Hälsa

Det ROSA paketet för män innehåller ämnen som har bevisats förbättra spermakvalitet och öka testosteron. Spermier har en produktionstid på ca 3 månader och den näring du intar idag gör skillnad för kvaliteten framöver.

För de som försöker uppnå graviditet antingen naturligt eller via IVF så är det ROSA paketet inte bara en möjlig hjälp, utan också en jämställdhetsinsats.

Källor

Böcker

Nedan har du en kort lista på böcker som berör näring, menscykeln och fertiliteten, och som på olika sätt informerat texten i detta blogginlägg. Specifika källor för olika näringsämnen hittar du längre ner.

  • Abrahamsson, Lillemor et al (2006) Näringslära för högskolan. Liber, Stockholm
  • Ballantyne, S (2013) The paleo approach. Victory belt publishing, USA
  • Bender, David A (2009) Nutritional biochemistry of the vitamins. Cambridge
  • Briden, Lara (2018) Period repair manual. Greenpeak publishing
  • Briden, Lara (2021) Hormone repair manual. Greenpeak publishing
  • Brown, James B (2000) Studies on human reproduction. Ovulation method research and reference centre of Australia, Melbourne
  • Erasmus, Udo (1993) Fats that heal, fats that kill. Alive books, Summertown
  • Escott-Stump, Sylvia (2015) Nutrition and diagnosis-related care, 8th ed. Wolters Kluwer
  • Fallon Morell, Sally (2017). Nourishing Fats. New York: Grand Central Life & Style
  • Fett, Rebecca (2014) It starts with the egg. Franklin Fox Publishing
  • Gaby, Alan R (2011) Nutritional medicine. Fritz Perlberg Publishing, Concord
  • Gottfried, Sara (2013) The Hormone Cure. Scribner, New York
  • Hendrickson-Jack, Lisa (2019) The Fifth Vital Sign. Fertility Friday Publishing Inc.
  • Hertoghe, Thierry (2002) The Hormone Solution. Three Rivers Press, New York
  • Hilgers, T W (2002) Reproductive Anatomy and Physiology- a primer for fertility care professionals. Pope Paul VI Institute Press
  • Hudson, Tori (2008) Women’s encyclopedia of natural medicine. McGraw-Hill, New York
  • Jardim, Nicole (2020) Fix your period. Vermilion, London
  • Lundin, Mia (2016) Mat för hormonell balans. Bonnier fakta.
  • Murray, Michael T (1996) Encyclopedia of nutritional supplements. Three rivers press, New York
  • Murray, Michael T (1997) Premenstrual syndrome. Prima Publishing, Rocklin
  • Nichols, Lily (2018) Real food for pregnancy. realfoodforpregnancy.com
  • Pizzorno, J & Murray, M (2013) Textbook of natural medicine. Elsevier, Missouri
  • Pizzorno, Murray & Joiner-Bey (2008) The clinician’s handbook of natural medicine. Churchill Livingstone, St Louis Sandberg-Lewis, Steven (2017) Functional gastroenterology. NCNM Press, USA
  • Price, Weston A (2008) Nutrition and physical degeneration, 8th ed. Price & Pottenger
  • Romm, Aviva (2009) Botanical medicine for womens health. Elsevier
  • Rosenthal, Sara (2001) Managing PMS naturally. Prentice Hall, Toronto
  • Shannon, Marilyn M (2009) Fertility, cycles, and nutrition. The couple to couple league international, Cincinatti
  • Strauss & Barbieri (2014) Yen&Jaffe’s Reproductive Endocrinology and patophysiology. Elsevier Saunders, Philadelphia
  • Wilhelmsson, P (2007) Näringsmedicinska uppslagsboken. Örtagården bokförlag, Falun
  • Wilson, D. (2014). Evidence-Based Approach to Restoring Thyroid Health. Muskeegee Medical Publishing Company

Nedan kommer en introduktion till studier kring näringsämnena. Observera att denna lista kan göras oändlig, så googla gärna vidare själva!

Vitamin D

Magnesium

B-komplexet

Zink

Vitamin A

Vitamin E

Vitamin C

Sköldkörteln (jod, selen etc)

N-Acetylcystein

Q10

I3C/DIM

Inositol & Alphaliponsyra

Tarmflora

Övrigt, blandat

Liknande artiklar