Sköldkörtelns roll i kvinnohälsa

Under min utbildning till Justisse HRHP så fick jag studera mycket om sköldkörteln och lära mig att den var väldigt viktig att ha med i en funktionsmedicinsk helhetsbedömning av hormonhälsan hos mina klienter. Jag visste dock inte att var och varannan person jag skulle komma att träffa i min praktik skulle ha sköldkörtelproblem i någon variant!

Genom åren har jag lärt mig att ALLTID be om fullkomliga blodprover på allt som har med sköldkörteln att göra. Den är nämligen fullkomligt central för kvinnohälsan. Min och mina kollegors erfarenhet, plus ett större antal studier, säger att menscykeln oundvikligen kommer att skvallra om personens sköldkörtelstatus långt innan blodproverna gör det. Men vården är ofta inte ens intresserade av att testa den…

Hur kan sköldkörtelproblem te sig?

Förstår du inte varför du känner dig svullen, frusen, och typ lika alert som en zombie? Lider du av PMS, besvärande blödningar, ”hjärndimma”, ”oförklarlig” infertilitet, ”östrogendominans”, mensvärk, cystor, PCO eller känner dig allmänt urlakad? Har du rasat i vikt efter förlossningen, tappar hår i drivor och har hjärtklappning och yrsel? Har du försökt kolla upp sköldkörteln men får bara höra att allt ligger inom referens? Står du på Levaxin utan vidare utredning, utan att det egentligen hjälper mot dina symptom? Ja, allt det där är symptom på att något inte står rätt till med din sköldkörtelfunktion, eller att din medicinering inte fungerar.

Vid det här laget har jag träffat hundratals kvinnor som blivit runtbollade i vården i decennier, satts på biverkningstyngda preventivmedel p.g.a. problematiska menscykler, gått igenom plågsamma och misslyckade IVF-behandlingar m.m. – som egentligen har kliniska eller subkliniska sköldkörtelproblem! Det gör mig helt bedrövad, så därför har jag vässat min kompetens på detta område för att mina klienter ska kunna komma framåt på sina individuella hälsoresor.

Detta är något du måste ta i egna händer

Vårdpersonal inom konventionell vård har tyvärr inte mycket utbildning alls i sköldkörtelhälsa, och definitivt inte ur ett läkande perspektiv. Att dina sköldkörtelhormoner anses ligga normalt efter lite blodprov på TSH och T4 på en vårdcentral är verkligen ingen garanti varken för att du mår bra eller kan sägas ha oklanderlig sköldkörtelhälsa. Om du överhuvudtaget får en diagnos på t.ex. underaktiv sköldkörtel (hypotyreos) så är det i majoriteten av fallen enbart Levaxin som gäller, en medicin som mer än hälften av de hundratusentals kvinnor som fått den förskriven inte blir hjälpta av.

Därför lägger jag nu upp min 2,5h långa sköldkörtelföreläsning som webinarium, späckad med aha-upplevelser och praktiska råd!

Jag tar upp frågor som: Vad är sköldkörtelns roll i menscykeln, i fertiliteten, och i klimakteriet? På vilket sätt påverkar/påverkas den av östrogen och progesteron? Hur viktig är sköldkörtelhälsan under/inför en graviditet? Varför lider så många kvinnor av sköldkörtelproblem och vad kan du göra för att läka? Varför måste du testa dina antikroppar och vad är skillnaden mellan ”vanlig” hypotyreos, hypertyreos, och autoimmuna sjukdomar som Hashimotos och Graves?

Hur gör du för att titta?

Föreläsningen sänds 24/5 från min plattform på Boon. Biljett köper du genom att följa denna länk. Du kan antingen köpa biljett nu inom de närmsta dagarna så att du kan vara med live och ställa frågor, eller titta i efterhand som replay!

I webinaret kommer du alltså lära dig hur sköldkörteln påverkar din menscykel, fertilitet eller klimakteriebesvär – samt hur du kan få den på rätt köl igen med hjälp av kost och livsstil! Jag ger en introduktion till att tolka dina egna blodprover, vad som egentligen är optimala referensvärden, hur din sköldkörtel påverkar dina energinivåer och prestationsförmåga, och olika perspektiv på behandling och medicinering.

Priset för onlineföreläsningen är 320kr, eller bara 450kr i månaden om du är prenumerant. Bland mina webinarier finns än så länge även 4 avsnitt av Frågelådan, där jag besvarar en massa andra frågor relaterat till kvinnohälsa. OBS prenumerationspriset kommer höjas from 1/7 eftersom det ligger så mycket information uppe, så passa på att kolla de existerande föreläsningarna för en struntsumma nu den närmsta tiden! Biljetter hittar du här.

Fler events

Frågelådan #7

Frågelådan #7

Ett helt avsnitt om att främja ägglossning och fertilitet! Oavsett om du vill bli gravid eller bara förbättra din menscykel, så har du nytta av att förstå hur fertiliteten funkar och vad du (och en eventuell partner) kan göra för att optimera både ägg och spermier. I...

Frågelådan #6

Frågelådan #6

Blödningar En webbföreläsning helt ägnad åt allehanda sorters blödningar! Frågor som kommer att tas upp är bl.a.: Hur ska en normal mens te sig? Vad kan göra att blödning blir lättare eller tyngre? Vad beror klumpar i mensen på? Hur påverkar stress och hormonobalanser...

Pin It on Pinterest

Dela inlägg