Kan vi göra några fria val vad gäller våra kroppar om vi inte vet hur de fungerar?

Jenny Koos Vulverine

Nyckeln till kvinnors egenmakt ligger i att vi mentalt kan greppa och fysiskt kan följa de unika, cykliska processer som pågår inuti oss. Min övertygelse om att vi alla har rätt till sådan allmänbildning är en stor anledning till att jag skrivit “Fertilitetsförståelse” (Domeratzky förlag, 2022). 

Kunskap är avgörande för att kunna förstå sin kropp och ta informerade beslut därom. Vi förtjänar att känna till och känna igen de skiftningar som samhället lärt oss att acceptera, ignorera eller medicinera bort, och självständigt kunna räkna ut vad de egentligen beror på och hur allt hänger ihop. 

Trots alla möjligheter vi har i form av smärtstillande medel, antidepressiva, preventivmedel, abort, IVF och hormonersättning, saknar många av oss en förståelse för vad dessa behandlingar faktiskt innebär, liksom hur vi kan planera, optimera, eller undvika dem. 

Jag skriver om svåra ämnen som din barnmorska kanske inte hinner förklara på djupet, på ett sätt som inte kräver att du ska ha en lång utbildning för att fatta. Genom att på djupet förklara hur menscykeln fungerar erbjuder jag perspektiv på allt vad hormoner heter, så att du kan söka adekvat vård när du behöver det och verkligen förstå dina alternativ. Boken ger dig mentala verktyg för att må bättre i din kvinnokropp, ta beslut du själv kan stå för, och dessutom kunna se igenom många gynekologiska skrönor – som t.ex. att det är onödigt att ha mens.

“Fertilitetsförståelse” är inte en handbok med recept eller protokoll för hur du på snabbast möjliga sätt “fixar” dig själv. Den är inte heller en instruktionsbok i någon specifik fertility awareness-metod. Jag säljer inga lösningar, för jag vet att samma lösning aldrig fungerar för alla. Jag rekommenderar också starkt att du anlitar en certifierad handledare om du vill använda fertilitetsförståelse som enda preventivmetod. Istället samlar boken en mängd vetenskapliga, fysiologiska och känslomässiga insikter som stärker kvinnor i alla åldrar. Har vi inte grundförståelse för vårt eget fysiska varande, så är vi nämligen maktlösa.

Jenny Koos Vulverine

Foto: Maria Andrea García

Jenny Koos Vulverine

“En riktig mensbibel.”
– Karin Björkegren Jones, författare, självläkningsterapeut och hälsoprofil

“Det är en röd revolution, på riktigt! Läs den!”
–  Anne Liljedahl, leg. läkare, specialist i Allmänmedicin och Akutsjukvård

“Jag hoppas att nästa generation kvinnor har större kunskap om sina kroppar än vad tidigare generationer haft och det tror jag denna bok kommer kunna bidra till.”
– Katarina Svensson Flood, barnmorska

“Jenny Koos bjuder på livfull egen vokabulär, kunskap, insikter och erfarenhet.”
– Dr Cilla Wernekinck, specialistläkare Gynekologi och Förlossning

“Detta är att ge egenmakt till kvinnan!”
– Antonia Armini Gaebler, leg. sjuksköterska

 

Pin It on Pinterest